ACTUALITATE, POLITICĂ

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu: Sistemele fără pilot pot fi considerate parte a răspunsului la noile provocări ale mediului de securitate

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat marți la conferința „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de think tankul românesc New Strategy Center. Acesta a fost însoțit de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.
Dezbaterile ediției din acest an au pus accent pe evaluarea amplă a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, dar și a potențialului de dezvoltare și utilizare a sistemelor fără pilot în această zonă, și impactul pe care acestea îl au asupra mediului de securitate.
Vasile Dîncu: Sistemele fără pilot pot fi considerate parte a răspunsului la noile provocări ale mediului de securitate. În contextul actual, marcat de deteriorarea situaţiei din Ucraina ca urmare a acţiunilor Federaţiei Ruse, statele din regiune se confruntă cu provocări sporite, fiind necesare noi abordări ce implică utilizarea cu maximă eficienţă a tehnologiilor moderne şi exploatarea oportunităţilor economice pentru a putea răspunde în mod adecvat acestor ameninţări militare.
** În acest context, am subliniat importanța programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” (UAS-TO), care prevede achiziţia unui număr de șapte (7) aeronave fără pilot, în conformitate cu cerinţele operaţionale aprobate pentru dotarea structurilor din compunerea Armatei României.
*** Programul de Guvernare pentru perioada 2021 – 2024 prevede necesitatea identificării de soluţii pentru implicarea industriei de apărare în implementarea Planului multianual pentru înzestrarea Armatei României, precum şi modernizarea acesteia în scopul creşterii pragmatice a rezilienţei.
**** Documentul stipulează, de asemenea, faptul că industria românească de apărare trebuie să devină un pilon de creştere economică pe termen mediu şi lung, ceea ce va permite realizarea cerinţelor NATO în domeniu.
***** În prezent suntem în curs de implementare a unei noi viziuni pentru forţele noastre armate, ce urmăreşte dezvoltarea de capabilităţi de înaltă tehnologie, un personal militar bine instruit şi educat, asigurarea unui nivel ridicat de implicare a industriei de apărare, dezvoltarea unei culturi instituţionale centrată pe expertiză, inovaţie şi, bineînţeles, pe rezilienţă.