POLITICĂ, ECONOMIC

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „Nu vreau să finanțez faliment. Scopul statului în scheme nu este să finanțeze lucruri care să eșueze”

Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, susține, într-un interviu video acordat StartupCafe.ro, că va accelera ritmul de procesare a cererilor de finanțare din granturile de 1,5 miliarde de euro pentru IMM, de redresare din criza COVID, și că încearcă să obțină fonduri bugetare și pentru peste 4.000 de firme care așteaptă acum banii de la Start-Up Nation 2018-2019.

El a explicat, însă, că vrea să schimbe cu totul strategia de acordare a granturilor IMM: „Scopul statului în scheme nu este să finanțeze lucruri care să eșueze”.

De asemenea, salariul minim pe economie va fi scutit de taxe, deocamadată într-un domeniu-pilot, probabil agricultura, pentru ca apoi să poată fi extins către toată economia, națională, în funcție de rezultate.

Vin însă vești dezamăgitoare pentru întreprinderile indoviaduale și familiale și alți antreprenori care așteptau redeschderea urgentă a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro.

Ideile principale, pe scurt:

 • „Ne gândim să aducem ajutor extern, profesii reglementate prin lege în domeniul financiar- CECAR, AVEVAR etc. – să poată și ei procesa (dosare de finanțare la Măsura 2 și Măsura 3)”
 • La Măsura 2,  „oamenii din minister preferă să ceară clarificare decât să respingă direct. Mi se pare de bun-simț”.
 • Redeschiderea Măsurii 1? „Da, eu sunt favorabil acestui lucru, dar trebuie să vedem cum facem, pentru că prioritatea sunt Măsura 2, apoi Măsura 3 și ajutorul pentru HoReCa”.
 • „Am fost la Ministerul Fondurilor Europene tocmai pentru a găsi finanțare adecvată și pentru HoReCa și inclusiv pentru Măsura 3 trebuie găsite surse. (…) Fiecare dintre cele 3 scheme mai are nevoie de un aviz, de proceduri de la Comisia Europeană și ne trebuie și pentru schema 3. (…) Căutăm soluții ca să fie finanțată toată lumea căreia i s-a promis finanțare”.
 • Ajutoarele HoReCa: „Nu vreau să promitem bani la oameni și să nu-i dăm. I-am promis, îi dăm”.
 • Plățile Start-Up Nation 2018: „Depind de alocarea de la Ministerul Finanțelor și vă pot promite că solicităm banii aceia, sunt 857 milioane lei – necesarul de finanțare pentru plată”.
 • „Pentru celelalte programe, vreau să vedem transparent pe site cât ne-a costat de exemplu un loc de muncă, pentru că multe dintre aceste programe au ca scop să creeze locuri de muncă”.
 • „Pe viitor vom folosi instrumente financiare. Sunt 3 lucruri pe care le facem. E mult mai ușor pentru aparatul administrativ să interacționeze cu 20 de bănci decât cu 18.000 de firme. Hai să garantăm creditul!”.
 • „Eu nu vreau să finanțez faliment, nimeni nu vrea să finanțeze falimentul. Scopul statului în aceste scheme nu este să finanțeze lucruri care să eșueze. Tocmai, este să reușim”.
 • „N-am fost de acord cu multe lucruri (făcute de fostul guvern PNL – n.r.) și nu mi-am schimbat opiniile odată ajuns la guvernare. Dar ceea ce am zis rămâne valabil. Statul român – nu eu, nu USRPLUS – a făcut niște promisiuni unor oameni și trebuie să le ducem pe toate la îndeplinire”.
 • „Eu o să fac Ministerul Economiei să fie o mașinărie de debirocratizare în toată România, în toate domeniile: sănătate, educație, muncă”.
 • „Speranța mea este ca acel domeniu” în care să se introducă în format pilot salariul minim netaxat – „să fie agricultura, pentru că sunt salarii mai mici, e și un impact foarte mic, e și evaziune fiscală multă în agricultură și atunci ar ajuta”.
 • „Mi s-a spus că, dacă deranjez unii oameni care sunt împământeniți aici și branșați de multă vreme, o să fiu atacat. Exact lucrul acesta îl spun. Toată lumea trebuie să știe că, dacă muncești și-ți faci treaba, nu e nicio problemă, vor avea în mine un susținător și îi voi ajuta să-și ducă cariera în funcția publică până unde își doresc ei și să-și facă treaba în liniște și profesionalism”.
 • „Nu trebuie să ne fie frică să greșim. Și când ești mic, statul să te lase în pace și, pe măsură ce crești, poate să vină o povară administrativă mai mare, pentru că poți să reziști”.                                                            Interviul complet îl găsiți pe startupcafe.ro