ECONOMIC

Ministrul Ioan Marcel Boloş: “Elevii trebuie să aibă acces la un proces educaţional adaptat provocărilor actuale”

Ministrul Ioan Marcel Boloş la conferinţa Creatori de Educaţie: “Elevii trebuie să aibă acces la un proces educaţional adaptat provocărilor actuale”

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş, a participat astăzi la conferinţa “Creatori de educaţie”, organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin proiectul Curriculum Relevant, Educaţie Deschisă pentru toţi – CRED, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Obiectivul conferinţei desfăşurate în perioada 3 – 5 decembrie este diseminarea bunelor practici care îi reuneşte pe toţi creatorii de educaţie preocupaţi de dezvoltarea şi inovarea sistemului de educaţie din România. Proiectul CRED este dedicat profesorilor care vor să fie parte activă la acest proces.

Cu sprijinul finanţării europene, vor fi instruite 55.000 cadre didactice (40.000 din învăţământul primar şi 15.000 din învăţământul gimnazial).

“Sunt bucuros şi onorat să fiu parte dintr-un proiect atât de relevant pentru viitorul unei societăţi, fiind vorba de educaţia copiilor noştri. Prin acest amplu demers propus împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, facem posibil ca profesorii să meargă în faţa elevilor şi să le ofere acte educaţionale de înalte calitate, în acord cu dorinţele elevilor de astăzi, dar şi cu provocările actuale”, a declarat ministrul Ioan Mircea Boloş.

Domnia sa a vorbit, în acest sens, şi despre perspectivele pe care le avem la orizont, odată cu pregătirea noii perioade de programare: “Vă invit să participaţi la dezbaterile noastre ce vizează procesul de negociere cu Comisia Europeană şi să creionăm împreună măsuri care să răspundă cât mai bine nevoilor pe care le au profesorii şi elevii, atât educaţionale, cât şi pe cele care ţin de resursa umană. Printr-un astfel de proiect, elevii vor avea parte de un proces educaţional modern şi în armonie cu aşteptările pe care le au”.

Despre CRED

Printre obiectivele principale ale proiectul sunt prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, aplicarea unor măsuri sistemice inovative, cu accent pe creşterea accesului la experienţe de învăţare de calitate ale elevilor. Printre noile metode de predare se vor regăsi activităţi precum ieşirea elevilor din clasă şi stârnirea curiozităţii lor prin elemente vizuale, astfel încât bazele formării să fie cu adevărat puse chiar din timpul şcolii. Mai multe detalii, aici https://www.educred.ro/

Au mai avut intervenţii la eveniment Raluca Turcan, viceprim-ministru, Monica Anisie, ministrul Educaţiei, Cendrine de Buggenoms, şef Unitate Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Ligia Deca, consilier de stat al Departamentului Educaţie şi Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale şi Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.