ULTIMA ORĂ, POLITICĂ, ECONOMIC

Ministrul Transporturilor: Anul 2020 e anul Autostrăzii Sibiu – Pitești

Premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Transporturilor, Lucian Bode au inspectat Șantierul Autostrăzii Sibiu – Pitești, Secțiunea 1

Ministrul Transporturilor,Lucian Bode, a dat asigurări că anul 2020 va fi anul autostrăzii Sibiu-Pitești.

Declaraţiile oficialilor:

Ludovic Orban:  Astăzi avem un program încărcat. Ne deplasăm pe trei obiective de investiții importante: Sibiu-Boița și cele două tronsoane de pe Autostrada Sebeș – Turda, împreună cu doamna viceprim-ministru şi cu domnul ministru al transporturilor. Guvernul pe care îl conduc are ca obiectiv realizarea de investiții masive în dezvoltarea infrastructurii de transport din România. În urmă cu peste 12 ani m-am deplasat pe lucrările de la autostrada de centură a Sibiului, unde lucrările erau blocate. Pe vremea aceea domnul Iohannis era primar al Sibiului și eu eram ministru al transporturilor. Contractul era cu o firmă italiană – Todini, mi se pare – care de patru ani de zile nu reușise să facă aproape nimic în sensul finalizării construcţiei. Am luat decizia de a rezilia contractul, pe care l-am şi reziliat, şi am demarat, spre final de mandat, licitaţia pentru selectarea noului constructor, iar autostrada de centură a Sibiului a fost terminată în cursul anului 2009. E adevărat că nu mai eram eu ministrul transporturilor. De asemenea, în 2008 a fost realizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pe autostrada Pitești – Sibiu. Sigur că 12 ani de zile au rămas pe hârtie. Astăzi chiar sunt bucuros să văd că lucrările nu mai sunt pe hârtie ci sunt în teren. Un constructor mobilizat, care, după opinia mea, va avea capacitatea să termine mai repede acest obiectiv de investiții. Domnul ministru al transporturilor ştie foarte clar că are susținerea mea totală, orice problemă trebuie rezolvată, pentru a putea împinge înainte proiectele de investiții. A trecut deja prea mult timp și prea multe guverne mai mult au vorbit decât au făcut. Din punctul nostru de vedere este momentul acțiunii, momentul realizării marilor investiții de care are nevoie România.

După ce, iată, am reușit să începem lucrările la tronsonul I, Sibiu-Băița, luni am semnat contractul pentru proiectare și execuție Secțiunea V – Curtea de Argeș-Pitești. La sfârșitul acestei luni, maximum 20 de zile, vom fi în măsură să anunțăm câștigătorul, și fără contestații, să semnăm contractul până la sfârșitul lunii iunie și pentru tronsonul IV – Tigveni-Curtea de Argeș. În ceea ce privește tronsonul III, avem toate datele și analizele făcute cu sprijinul BEI PASSA, Compania de drumuri să poată să scoată la licitație și tronsonul III. Avem în analiză o serie de măsurători, studii geo pe care le realizăm pe tronsonul II, astfel încât, până la sfârșitul acestui an, să putem scoate la licitație și să semnăm contractul de execuție și pentru tronsonul II. Așadar, din acest punct de vedere, suntem în linie dreaptă, după ani și ani de așteptări, iată, am început lucrările. Și din punct de vedere al finanțării, lucrurile stau foarte bine, avem 6,4 miliarde de lei alocați prin bugetul de stat, pe 2020, Titlul 58 fonduri europene. Așadar, nu avem nici o problemă să finanțăm toate loturile de autostradă aflate în execuție în acest moment, vorbesc de 164 km de autostradă și drumuri expres. Avem toate clarificările transmise către Comisia Europeană, suntem pe ultimii metri în a primi răspunsul pentru acea problemă, în ghilimele, ridicată de către unii care nu aveau treabă și spuneau că autostrada Sibiu-Pitești este compromisă din cauza gândacului. A fost o falsă problemă și iată că în foarte puțin timp o să avem și aprobarea Comisiei Europene pentru finanțarea tronsoanelor I, IV și V și nu în cele din urmă, suntem în discuții foarte avansate, cu o instituție financiară care și-a exprimat deschiderea pentru a ne acorda un împrumut punte pentru a finanța acel împrumut. Aceste tronsoane de autostradă, I, IV și V din Sibiu-Pitești, pentru a lua presiunea de pe bugetul de stat. Ne bucurăm să avem acest element important și anume cel al finanțării. Dacă vor fi și alte întrebări, eu vă stau la dispoziție, mulțumesc domnului prim-ministru, doamnei vicepremier, colegilor parlamentari, doamnei președintă a Consiliului Județean, tuturor celor care v-ați mobilizat și ați venit să vedeți un șantier în care cu adevărat se lucrează. Îl felicit pe constructor, dacă merge în această progresie, sigur nu are nevoie de 36 de luni să finalizeze acest obiectiv. Mult succes din partea noastră, a companiei de drumuri, a ministerului!

Raluca Turcan: Domnule prim-ministru, vă mulțumesc foarte mult că ați venit astăzi să vedeți stadiul acestor lucrări, domnul ministru Bode are o prezență constantă și, de asemenea, așa cum ați spus și dumneavoastră, că dezvoltarea infrastructurii mai este o prioritate 0 pentru guvernul pe care îl conduceți. Eu am fost în urmă cu vreo 3 săptămâni aici și pot să spun că progresele sunt vizibile și dacă vom reuși să lucrăm în același ritm în toate proiectele de infrastructură din țară, atunci, după guvernare, România va beneficia de o rețea de infrastructură așa cum are nevoie pentru a se dezvolta durabil și în beneficiul oamenilor. Îmi doresc, așa cum a afirmat și constructorul, să recuperăm din timp, iar finalizarea acestei lucrări să se facă poate chiar înainte de termen. Eu sunt convinsă că la următoarea vizită pe care o veți face în județul Sibiu, vom constata progresul. Mulțumesc pentru terminarea de a respecta acest angajament al guvernului PNL, domnului ministru Bode, care într-adevăr, pe partea de proiecte mari de investiții, a făcut niște progrese uriașe. Evident, lucrul acesta se datorează sprijinului și atenției pe care dumneavoastră o acordați.