EDUCAŢIE/CULTURĂ

Mircea Cărtărescu aproape de Premiul Nobel pentru Literatură

Joi va fi anunțat câștigătorul Nobelului pentru Literatură. Cărtărescu este unul dintre cele cinci nume rămase pe lista scurtă a acestei distincții. În total au fost 200 de candidați pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Mircea Cărtărescu poate deveni al cincilea român care primește Premiul Nobel. El și-a început cariera în literatură în revista România Liberă în 1978 și iată că, la 42 de ani distanță, poate să obțină cea mai importantă distincție literară din lume.

Medicul George Emil Palade, activistul în domeniul drepturilor omului Elie Wiesel, scriitoarea Herta Muller și cercetătorul Stefan W. Hell.

Săptămâna aceasta vom afla în fiecare zi câștigătorii pe categorii iar joi, nu mai devreme de ora 14.00, va fi anunțat câștigătorul Premiului pentru Literatură. Cărtărescu este unul dintre cele cinci nume rămase pe lista scurtă după ce inițial au fost peste 200 de candidaturi.

Lista nominalizărilor este secretă și este dezvăluită abia la 50 de ani după eveniment. Însă acest lucru nu oprește speculațiile. În contextul pandemiei globale din acest an, există așteptări ca premiul să aibă legătură cu aceasta.

La ediția de anul acesta cei mai mulți ochi sunt pe Premiul Nobel pentru Pace. Donald Trump a fost nominalizat pentru a doua oară, însă șansele lui par destul de mici. La casele de pariuri, Organizația Mondială a Sănătății este marea favorită. Câștigătorul la această categorie va fi anunțat vineri.