Mișcarea România Împreună: Nota incompetenței PSD: 2 miliarde de euro

Fondatorii Mișcării România Împreună (RO+) cer Guvernului Dăncilă prezentarea de urgență a unor măsuri concrete pentru evitarea pierderii definitive a banilor europeni alocați pentru 2018, în condițiile în care Guvernele PSD-ALDE au ratat deja absorbția a 1,2 miliarde de euro în 2017. România riscă să piardă anul acesta definitiv 1,4 miliarde de euro, scriu reprezentanţii MRÎ.

Guvernul condus de Viorica Dăncilă mai are la dispoziție aproximativ trei luni pentru accesarea fondurilor europene în valoare de aproape 1,4 miliarde de euro, după ce în ultimele trei luni a reușit să absoarbă doar 70 de milioane de euro. În ritmul acesta, avertizează fondatorii RO+, riscul ca România să piardă definitiv cei 1,4 miliarde de euro este foarte mare.

Potrivit unui comunicat al RO+, pentru Programul Operațional Regional (POR), suma care poate fi pierdută este de aproape 800 de milioane de euro, adică aproape 12% din totalul fondurilor puse la dispoziția României pe acest program pentru toată perioada de alocare (2014-2020). Din fondurile POR se pot finanța proiecte de infrastructură și dezvoltare urbană precum transportul urban, consolidare și creștere a eficienței energetice a clădirilor, construirea și repararea de drumuri și șosele de centură, construirea de spitale regionale, de creșe și grădinițe.

Pentru Programul Operational Capital Uman (POCU), suma care poate fi pierdută este de 551 de milioane de euro, adică 13% din totalul disponibil. Din acest program s-ar putea finanța proiecte pentru integrarea tinerilor pe piața muncii (0 euro absorbiți până în acest moment), proiecte de formare profesională, de incluziune socială și combatere a sărăciei, de reducere și prevenire a abandonului școlar.

RO+ subliniază că România a înregistrat un grad real de absorbție de doar 14% din fondurile europene pentru perioada 2014-2020, la care se adaugă 6% prefinanțare plătită automat, țara noastră fiind pe locul 21 din UE la acest capitol.

Prezentăm mai jos situația detaliată a sumelor care trebuie cheltuite de România până la finalul anului 2018:

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.