Mișcarea România Împreună și USR vor „oameni noi“ în politică

Fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a lansat marți, alături de reprezentanți ai altor 29 de organizații civice și partide politice, inițiativa cetățenească „Oameni noi“, prin care se vor strânge 100.000 de semnături pentru modificarea legilor electorale. „Înnoim legislația și facem loc oamenilor noi în politică“, a spus Dacian Cioloș la conferința de presă susținută în Piața Universității, dând startul campaniei.

„Foarte mulți oameni spun de un an și jumătate că este nevoie de o schimbare. Campania «Oamenoi noi» vine ca o acțiune firească după inițiativa «Fără penali în funcții publice» și are ca obiectiv înnoirea legislației, pentru ca, ușor-ușor, să facem loc oamenilor noi în politică“, a declarat fostul premier tehnocrat.

Inițiativa „Oameni noi“ își propune strângerea a 100.000 de semnături de la cetățeni pentru susținerea unor modificări legislative privind procesul electoral, transparența votului, reprezentarea diasporei în Parlament.

„Ne dorim două tururi (de scrutin, n.r.) în alegerile primarilor. Democrația înseamnă reprezentativitate și reprezentativitatea înseamnă mai multe voturi. Susținem măsuri care să arate corectitudinea și transparența votului. Sunt măsuri pe care noi (guvernul tehnocrat, n.r.) le-am luat în 2016, video, monitorizare în timp real. Vrem ca, astfel, cei din străinătate care au domiciliul în România să poată vota oriunde. Vrem ca diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament. Primul lucru pe care îl putem face pentru ei este să creștem reprezentativitatea în Parlament“, a explicat Dacian Cioloș.

Timpul estimat strângerii celor 100.000 de semnături necesare este de două-trei săptămâni, iar Dacian Cioloș a subliniat că este vorba despre măsuri concrete, care vor produce efecte palpabile, în contrapondere cu referendumul privind definirea familiei pe care PSD îl folosește ca instrument politic.

„Ne propunem să strângem semnăturile pentru noua inițiativă în două-trei săptămâni. Faptul că PSD-ALDE are această problemă față de ce crede o majoritate – este responsabilitatea lor să explice electoratului. Referendumul pentru schimbarea Constituției cu privire la definirea familiei e folosit de PSD ca un instrument politic. Mai degrabă vorbește despre el, decât să îl implementeze. Ce a făcut guvernul pentru familii, când unul dintre părinți a fost nevoit să plece să muncească în străinătate, iar celălalt a rămas cu copilul acasă? Acestea sunt măsuri concrete. Strângem semnăturile care vor să ne demonstreze că avem toate aceste inițiative și că societatea poate avea încredere în noi“, a spus liderul Mișcării România Împreună.

Inițiativa „Oameni noi“ a fost lansată oficial, marți, printr-un eveniment organizat în Piața Universității, la care au participat reprezentanți din partea organizațiilor inițiatoare:
Dacian Cioloș (Președinte Mișcarea România Împreună)
Dan Barna (Președinte Uniunea Salvați România)
Mihai Polițeanu (Președinte Comitet de inițiativă cetățenească #oameninoi în politică)
Raluca Paraschiv (membru #REZISTENȚA)
Cătălin Teniță (membru Geeks for Democracy)

Proiectul „Oameni noi“ este inițiat de 26 de organizații civice și patru partide politice: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg 2.0., Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iasi, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și Mișcarea România Împreună (RO+), Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvați România.

Recommended For You

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.