DIN TRANSILVANIA

Misiune îndeplinită pentru ,,Șoimii Carpaților”! Astăzi au predat transferul de autoritate în Kandahar

În Baza Militară Aeriană Kandahar din sudul Afganistanului a avut loc astăzi, 19 februarie 2019, ceremonia militară a transferului de autoritate între două batalioane de elită ale Forțelor Terestre Române: Batalionul 812  Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților” și Batalionul 300  Protecția Forței ,,Sfântul Andrei”. Această ceremonie militară marchează oficial încheierea misiunii pentru ,,Șoimii Carpaților” care au predat aria de responsabilitate, pentru următoarele șase luni, camarazilor gălățeni din Batalionul 300.

În deschiderea ceremoniei militare, s-au intonat imnurilor naţionale ale Afganistanului, Statelor Unite ale Americii și României și a avut loc ceremonialul dedicat împăturirii și descoperirii Drapelelor de Luptă ale celor două batalioane românești. Apoi, comandanții acestora au dat raportul de predare-primire a misiunii și s-au adresat asistenței formată din militari români și americani,  reprezentanți ai Forțelor Naționale de Securitate Afgane și lideri locali din provincia Kandahar.

În discursul său, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților”, locotenent-colonel Dan-Valer Orza, a mulțumit militarilor americani pentru sprijinul acordat în timpul misiunii, dar și militarilor și polițiștilor afgani cărora le-a spun, în limba paștună (limba oficială în Afganistan), că:,, a fost o onoare și un privilegiu să fim parteneri cu militari atât de profesioniști și dedicați”.

Pentru îndeplinirea cu succes a misiunii de către Batalionul 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților”,  comandantul ,,Șoimilor”, lt.col. Dan – Valer Orza, și subofițerul de comandă al aceluiași batalion, plt. adj. pr. Daniel Donat au fost decorați cu Medalia Ordinului Saint Maurice instituită de Asociația Națională a Infanteriei din Statele Unite ale Americii (National Infantry Association). La rândul său, locotenent-colonelul Dan-Valer Orza a înmânat distincții și diplome militarilor din forțele aliate și colaboratorilor afgani.

Până săptămâna viitoare, toți militarii Batalionului 812 Protecția Forței ,,Șoimii Carpaților”  participanți la Misiunea NATO ,,Resolute Support” vor reveni din teatrul de operații afgan. ,,Șoimii” au început misiunea din Afganistan în 25 august 2018, când a avut loc ceremonia militară prin care au preluat responsabilitatea în tetraul de operații de la camarazii din Batalionul 30 Protecția Forței ,,Vulturii Carpaților”.

În acea zi de 25 august 2018, comandantul ,,Șoimilor”, lt. col. Dan-Valer Orza, spunea următoarele:

,,Este o zi importantă pentru mine și batalionul meu. Suntem onorați să stăm astăzi în fața voastră în momentul în care ne începem misiunea aici, în Afganistan. Este un privilegiu pentru noi să fim unitatea aleasă să reprezinte Armata României, cât și România în anul Centenarului Marii Unirii.

Ne-am pregătit din greu și suntem gata să îndeplinim misiunea cu profesionalism, curaj și demnitate. Acesta este a patra oară când batalionul are oportunitate să-și demonstreze valoarea în teatrul de operații din Afganistan. După fiecare dislocare, în Angola, Kosovo, Irak și Afganistan, militarii noștri au putut raporta Misiune îndeplinită! Vom face tot ceea ce ne stă în putință să îndeplinim toate sarcinile primite la cele mai înalte standarde  de profesionalism posibile”.

După mai bine de șase luni de la plecarea în Afganistan, militarii bistrițeni pot raporta astăzi: ,,Misiune îndeplinită”. Cu profesionalismul, dăruirea și mândria de a fi român și de a reprezenta cu cinste România și Armata României”!

Felicitări ,,Șoimilor”!!

Sursă foto:  plt.adj. Radu Bungărdean, plt. Maj. Dan Vereș

Este posibil ca imaginea să conţină: 6 persoane, în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: 9 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 5 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 11 persoane

Este posibil ca imaginea să conţină: 2 persoane