LIFESTYLE

Misterul celor ,,Doisprezece Apostoli” din Munții Călimani

Una dintre cele mai frumoase regiuni ale Munților Călimani este cea a rezervației denumite ,,Doisprezece Apostoli” în cuprinsul cărora sunt prezente stânci cu forme dintre cele mai ciudate, sculptate de ploaie, zăpadă și vânt, în decursul timpului.

Asemănarea cu forme umane sau zoomorfe au născut, în jurul acestor roci, legende transmise din negura vremurilor. Cea mai vehiculată dintre acestea spune că aceste roci ar fi fost oameni fără credință pe care Dumnezeu i-a transformat în stană de piatră în vremea ceremoniilor dacice care s-ar fi desfășurat în acești munți.

Geologii pun apariția acestori roci cu forme bizare pe seama agenților externi (ploi, vânt, îngheț-dezgheț, variații de temperatură, ninsoare) care au sculptat rocile vulcanice ale Munților Călimani. Aceste roci s-au transformat, cu timpul, în forme cu aspect ciudat, denumite de localnici:  Moşul, Mucenicul, Mareşalul, Nefertiti, Ramses, Guşterul, Godzila, „Dragonii sau Cezar, după asemănarea, mai mult sau mai puțin evidentă cu ,,personajele” respective.

În ultimii ani, către drumul spre rezervație este străbătut de ,,Poteca celor 12 Apostoli”, amenajată pentru ca turiștii să poată ajunge în siguranță la aceste roci care stârnesc fascinație. Poteca se poate parcurge pe jos sau călare, iar de-a lungul acesteia, vizitatorii au parte de peisaje spectaculoase.

Susră foto: Costel Rotari

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, plantă, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, plantă, copac, nor, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, plantă, nor, copac, munte, iarbă, în aer liber şi natură