ACTUALITATE

Mitingul românilor de pretutindeni. Live-text. Foto

ORA 01.21 Protest Diaspora/ Câteva sute de persoane au rămas în zona Pieţei Victoria.

Câteva sute de persoane s-au întors în Piaţa Victoriei, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce participanţii la protest au fost dispersaţi de jandarmi cu tunuri de apă.

Structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras armele individuale ale celor doi jandarmi, informează Jandarmeria Română.

,,În acest moment sunt analizate imaginile care surprind momentul respectiv pentru identificarea acelor persoane. Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toţi cetăţenii care au informaţii să anunţe Poliţia Română”, mai precizează sursa citată.

ORA 00.56 Protest Diaspora/ Date preliminare: Peste 400 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

Un număr de 440 de persoane dintre care 24 de jandarmi au primit îngrijiri medicale la mitingul din Piaţa Victoriei din Capitală, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

ORA 00.51 Protest Diaspora/ Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de protestatari de pe strada Ion Mihalache

Jandarmii intervin pentru dispersarea unui grup de manifestanţi aflaţi pe strada Ion Mihalache, în sprijin fiind chemată şi o autospecială cu tun cu apă.

Jandarmii au format un dispozitiv care avansează gradual, pentru a îndepărta grupul de manifestanţi de Piaţa Victoriei.

ORA 00.27 Protest Diaspora/ Două pistoale de 9 mm ar fi fost furate de protestatari; Jandarmeria nu confirmă şi nici nu infirmă episodul.

ORA 00.26 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: Femeia jandarm este internată la Spitalul Floreasca cu traumatisme.
Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim-ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

ORA 00.12 Protest Diaspora/jandarmii intervin cu tunul cu apă

Două incendii au fost provocate, vineri seară, în apropiere de Piaţa Victoriei, de grupuri de persoane, pentru stingerea unuia dintre ele intervenind jandarmii cu un tun cu apă.

Ora 23.37. Președintele României: Condamna ferm intervenția în forță a jandarmeriei.

ORA 23.37 Protest Diaspora/ Jandarmii au intervenit pentru a evacua Piaţa Victoriei

Jandarmii au intervenit, vineri seară, pentru evacuarea Pieţei Victoriei, după ce membri ai forţelor de ordine au fost agresaţi de mai multe persoane.

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, apoi au pătruns în piaţă, protestatarii fiind dispersaţi către străzile adiacente. Forţele de ordine au format cordoane, pentru a nu permite revenirea oamenilor în Piaţa Victoriei.

În mai multe zone din vecinătatea Pieţei Victoriei continuă confruntările dintre jandarmi şi grupuri de persoane agresive, putând fi auzite zgomotele provocate de petarde şi grenade lacrimogene.

Mai multe grupuri de persoane care se manifestă paşnic discută cu jandarmii, care încearcă să-i convingă să nu revină în piaţă.

Protestatarii rămaşi pe străzile din jurul pieţei continuă să scandeze ,,Nu plecăm, nu plecăm”.

În Piaţa Victoriei, la mitingul de vineri, au fost asistate medical 247 de persoane, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare, 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

ORA 23.11.Protest Diaspora/ O coloană de jandarmi a pătruns în mulţimea din Piaţa Victoriei.

O coloană de jandarmi a pătruns, vineri seară, în mulţimea care participă la protestul din Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, un jandarm fiind agresat de mai multe persoanpul intervenţiei.

Jandarmii au pătruns prin centrul pieţei, către strada Buzeşti, moment în care unii dintre participanţii la protest au aruncat cu diverse obiecte către ei.

Ulterior, forţele de ordine s-au regrupat şi au intervenit cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea mulţimii.

ORA 23.04 Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă

Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost redeschisă vineri seara, începând cu ora 21:10, traficul fiind supravegheat de Poliţia Metrou şi Jandarmerie, conform unui comunicat al Metrorex.

,,Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atribuţii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 21.10., staţia Piata Victoriei să fie deschisă. Astfel, trenurile de metrou, vor opri în staţia Piața Victoriei. Având în vedere fluxul mare de călători, tranzitarea în condiţii de siguranţă a staţiei va fi supravegheată de către Poliţia Metrou şi Jandarmerie”, se menţionează în comunicat.

Staţia de metrou Piaţa Victoriei fusese închisă începând cu ora 20:00, trenurile trecând prin această staţie fără oprire, iar accesul călătorilor în subteran a fost interzis.

ORA 23.00 Protest Diaspora/ISU Bucureşti-Ilfov: 247 de persoane au primit îngrijiri la mitingul din Piaţa Victoriei

Au fost asistate medical 247 de persoane la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, dintre care nouă jandarmi, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

Potrivit sursei citate, 16 persoane au fost transportate la spital, printre care patru jandarmi.

La faţa locului sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate cu medici, 3 motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medical, 13 maşini de pompieri.

Un număr de 221 de persoane a avut nevoie de îngrijiri medicale la mitingul care are loc vineri în Piaţa Victoriei, potrivit unei informări a ISU Bucureşti-Ilfov.

ORA 22.17 Protest Diaspora/ Incidentele continuă în Piaţa Victoriei

Noi incidente se înregistrează vineri seara la mitingul din Piaţa Victoriei între o parte a manifestanţilor şi forţele de ordine, jandarmii ripostând cu gaze lacrimogene.

Protestatarii rămaşi sunt hotărâţi să continue manifestaţia în faţa Palatului Victoria şi scandează lozinci precum: ,,Nu plecăm, nu plecăm”, ,,Unitate, unitate”.

Peste 200 de persoane s-au adunat de dimineață  în Piaţa Victoriei pentru a participa la protestul românilor din diasporă. În faţa sediului Guvernului, s-au adunat români veniţi din ţări, precum Franţa, Italia, Suedia, Germania, Norvegia sau SUA, dar şi protestatari care au venit la Bucureşti din diferite judeţe.

Manifestanţii flutură steaguri tricolore şi ale UE şi scandează lozinci împotriva Guvernului şi a PSD: ,,Jos PSD!”, ,,Hoţii!”, ,,Demisia!”, ,,Anticipate!”, ,,DNA să vină să vă ia!”, ,,Fără penali!”.

Pe pancartele afişate şi tricourile purtate de protestatari se pot citi diverse mesaje: ,,Mi-aţi confiscat drepturile”, “Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, ,,Nu cedăm”, ,,Nu: România coruptă; Parlamentari corupţi”, ,,Tudorel Toader – ministrul anihilării Justiţiei”.

Pentru a-şi face auzite mesajele, câţiva protestatari au adus în Piaţa Victoriei o maşină cu platformă pe care au instalat o staţie de amplificare.

În faţa sediului Guvernului se află şi reprezentanţi ai iniţiativei ,,Fără penali”, veniţi să strângă semnături pentru campania lor. De asemenea, ei comercializează în zonă şi o carte de versuri, ,,Diaspora rezist”, scrisă de Doru Cernescu.

Zona Pieţei Victoria este încercuită cu garduri şi păzită de efective ale Jandarmeriei. Circulaţia rutieră, la această oră, se desfăşoară în condiţii normale.