DIN TRANSILVANIA

Mocănița Transilvaniei – Un proiect de voluntariat început, continuat și dezvoltat din pasiune în 2018. Album FOTO

de Mihai Sărmășan

Anul 2018 a reprezentat un succes pentru echipa de oameni hotărâți ce provin din Bistrita, Cluj, București, Mureș și alte orașe, care au munci la proiectul  de suflet, trenul mic din Câmpia Transilvaniei – Mocănița Transilvaniei.

Cea mai importantă realizare de anul trecut este preluarea în concesiune de la Societatea de Administrare a Activelor feroviare (SAAF) a tronsonului mocăniței dintre Band și Lechința, pe o perioadă de 25 de ani, astfel asigurându-se în primul rând că linia va rămâne în teren, pe porțiunea existentă între Teaca și Râciu.

Odată cu aceasta, a început și activitatea  pentru dezvoltarea proiectului de reabilitare a traseului: lucrări de mentenanță la calea de rulare, erbicidare, cositul vegetatiei, defrișarea arbuștilor crescuți în gabaritul liniei, curățarea pasajelor, masurători topografice, instalarea panourilor informative, etc.

Pentru a le arăta celor interesați frumusețea traseului, s-au organizat plimbări cu drezina pentru localnici, turiști români și străini de 1 Iunie și 15 August.

După ce strugurii au fost adunți de pe dealurile Lechinței și ale Tecii, s-a organizat împreună cu Asociatia pentru Dezvoltare Intercomunitara Turism Bistrita-Nasaud, evenimentul “Povestea Vinului în Mocanita Transilvaniei”, eveniment ce se dorește să fie dus mai departe și în anii următori.

Pentru anul 2019 echipa Mocăniței Transilvaniei îsi dorește mărirea echipei de voluntari, construirea depoul drezinei din Teaca, achiziționarea unei motopompe pentru erbicidat, o unei motocoase adaptată pentru calea ferată și continuarea măsurătorile topografice și lucrările începute în anul 2018.

Totodată, aceeași echipă mulțumește tuturor voluntarilor care s-au implicat în activitățile din 2018 și celor care au sprijinit prin formularul 2% și transmite un An Nou cu împliniri și bucurii tuturor.

sursa foto și text: Facebook Asociația Mocănița Transilvaniei