LIFESTYLE

Moment istoric, astăzi, în Japonia! Împăratul Akihito renunță la tron

Astăzi, 30 aprilie 2019, împăratul care a stat pe tronul Japoniei în ultimele trei decenii abdică în favoarea fiului său, Naruhito. Este prima abdicare înregistrată în Țara Soarelui Răsare din ultimele două secole, ultima abdicare având loc în anul 1817, când împăratul Kokaku a renunțat la tron. Pentru a se putea acest lucru, Guvernul de la Tokyo a dat o derogare de la legea care interzice împăraților să renunțe la tronul țării.

Decizia monarhului ce va rămâne în amintirea japonezilor ca împăratul poporului a fost anunțată în urmă cu trei ani de la palatul imperial și vine în urma stării de sănătate a monarhului, în vârstă de 86 de ani, diagnosticat cu anemie cerebrală. Împăratul Akihito a preluat tronul pe 8 ianuarie 1989 la vârsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, împăratul Hirohito.

Abdicarea se va produce în cadrul unui ritual tradiţional la Palatul Imperial din Tokyo, în cadrul căreia împăratul  va purta o ţinută tradiţională. Mâine, 1 mai, va fi organizată ceremonia în care prințul Naruhito va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, dar și o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii. Prințul moștenitor este născut la 23 februarie 1960 și a primit în mod oficial titlul de Prinţ Moştenitor în cadrul unei ceremonii care a avut loc în februarie 1991. Acesta a abolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie. Este căsătorit, din anul 1993, cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard și are o fetiță, prinţesa Aiko, care s-a născut în 2001.

Monarhia Japoniei este cea mai veche monarhie ereditară din lume cu o vechime de 14 secole. Akihito este un descendent al primului împărat al Japoniei, Jimmu, cel despre care se crede că a ocupat tronul în jurul anului 660.

Imagini pentru imparatul japoniei

Prințul moștenitor