OPINII

Momentul politic de astăzi al României este unic în istoria modernă a țării

Autor: Robert Ciobanu

Momentul politic de astăzi al României este unic în istoria modernă a țării. Tensiunile și divergențele dintre grupurile politice concurente sau dintre perspectivele intelectuale opuse referitoare la modernizarea României sau destinul ei în Europa s-au construit mereu până acum pe niște asumpții comune, de multe ori tacite, cu privire la interesul național.

Niciun grup politic nu ar fi contestat prioritatea intereselor României. Sigur, de pe urma asta ar fi câștigat și ei. Tot timpul a existat o distribuție a privilegiilor, dar ele operau în cadrul general, respectat de toți, al interesului național.

Astăzi avem, pentru prima dată în istorie modernă a României (exceptând perioada comunistă), un grup politic care operează într-un cadru exterior intereselor naționale – de la bunăstarea cetățenilor până la poziția geopolitică a țării.

Cauza? După mine, efectele târzii ale regimului comunist. O clică profund proletară în structura ei internă – psihică, sufletească, atitudinală – care operează într-un registru de pradă („furăm cât mai apucăm”, „dacă nu furăm noi, fură alții”, „ca să furăm, trebuie să căsăpim pândarul (sistemul judiciar)” etc. etc.). Ca orice structură de tipul acesta, nu are conștiința datoriei sau a altui interes afară de cel personal și imediat.

Momentul acesta e unic. Suntem asemeni unei fabrici intrată în faliment, care nu mai poate produce din cauza furtului sistematic al celor care lucrează în ea. iar managerii fabricii (opoziția, în cazul României) sunt niște incompetenți care nu știu ce să facă. România, în momentul politic de azi, nu e doar victima unei clici proletarizate, dar hoațe, ci și a prostei și impotenței opoziției. Când se va scrie istoria acestor ani, vina va fi împărțită între hoți și proști.