OPINII

Monarhia este menită să dea unei națiuni unitate, respect, onoare, prestigiu și echilibru

Autor: Daniel Gheorghe

Telenovela prințului Henry Windsor al Marii Britanii este parte dintr-un film pe care lumea l-a mai cunoscut. Tot ceea ce este acest prinț britanic din punct de vedere public și tot ceea ce reprezintă el pentru societatea în care trăiește datorează în totalitate apartenenței la Casa Regală Britanică. Însă, astăzi în postmodernism păstrarea normelor vieții regale este cu atât mai greu de reușit a se putea îndeplini cu cât golirea de substanță a monarhiilor europene prin luarea ultimelor prerogative prevăzute în constituțiile naționale ori în dreptul cutumiar este tot mai vizibilă.

Monarhia constituțională este una, iar monarhia decorativă este altceva. Pe cât de benefică este prima pentru asezamantul democratic și pentru stabilitatea unei țări, pe atât de derizorie risca sa devina cea de-a doua. Nepotul Reginei Elisabeta a II a a avut de ales între datoria princiară primită din naștere și asumată prin educație și capriciile unei consoarte incompatibilă complet nu doar cu viața la curtea regală ori cu obligațiile aristocratice, dar și lipsită de niște valori social-culturale de bază pentru a face față unor minime norme de înaltă ținută. Nu este singurul caz la nivel european, pe fondul provocărilor contemporane cu care se întâlnesc monarhiile în timpurile noastre. Alegeri foarte discutabile, precum cazul de față, al lui Henry Windsor, dezvăluie nu doar iraționalul unei decizii motivate de emoții și de toane ci și faptul că în sânul monarhiilor europene mocneste o criză adâncă de identitate și care pune sub semnul întrebării însăși viitorul lor.

Monarhia este menită să dea unei națiuni unitate, respect, onoare, prestigiu și echilibru, iar nu să cadă în cursa populismului și a compromisurilor gregare care, sub masca falsă a aducerii regalitatii într-o sferă de accesibilitate pentru maselor largi, dau acestei instituții fundamentale un caracter inutil și unul care este complet contrar acelui spirit de reper nobil si de simbol național peren pe care omul obișnuit și de bun simț îl așteaptă a fi încarnat de Rege, Regină ori alte fețe princiare cu drept la moștenirea domniei.

Monarhia nu se poate coborî în mocirla scandalului monden iar viitorul capetelor încoronate nu poate fi trainic atâta timp cât în familiile domnitoare europene sunt primite personaje ciudate, unele aparute din medii marginale, și care nu fac cinste cu nimic simbolului regal ori atâta timp cât vedem Europa plină de printi si prințese care se înghesuie la privilegii dar care fug repede când vine vorba de răspunderi publice specifice unei monarhii constituționale moderne, exercitată în baza principiului suveranității și legitimității, ori de pastrarea unor cutume monarhice moștenite din trecut!