OPINII

Monopolul comunicării şi culmea cenzurii

G4Media,Mircea Marian, Vasi Rădulescu, Adrian Papahagi, împreună cu, ultimul pe listă, subsemnatul, sunt exemple de conturi care nu au spus -și, cunoscându-i, sunt convins că nu au gândit- niciodată lucruri care să merite să fie interzise de vreun tip de cenzură, fie ea și a bunului simț. Cu toate astea toți cei de mai sus am fost cenzurați, puși la răcoare de facebook, una din platformele care -să o recunoaștem- fac parte din monopolul comunicării din ziua de azi.
Eu am fost interzis de facebook și, ulterior, distribuit muuult mai puțin ca înainte, pentru postări în care atacam chiar ura și vrajba dintre oameni, apeluri pacifiste și texte anodine.
Pentru G4media, punerea la index pentru… nimic a însemnat pierderi financiare.
Mircea Marian, al cărui job e să comunice, este, bănuiesc, serios penalizat în jobul său de acest eveniment.
Lui Adrian Papahagi, una din puținele voci autentice și articulate ale conservatorismului autohton, i-au luat o tribună importantă de exprimare.
Vasi Rădulescu a fost interzis pentru că explica chestii medicale oamenilor.
Toate aceste interdicții au fost diktate fie de algoritmi fie, dacă sunt oameni în carne și oase, indivizi cu probleme severe. Culmea cenzurii este că, de când a fost pus la index de facebook, Mircea Marian scrie criptat: în loc de „albastru” scrie „al**astru” pentru a nu fi detectat de atotputernicii algoritmi.
Toate acestea în condițiile în care mii de conturi reale sau false răspândesc cele mai oribile lucruri, nestânjenite sau chiar încurajate de facebook.
Dacă algoritmii facebook, observând în poze că sunt chel, și auzind conversațiile mele în care spun unor prieteni că aș vrea să vizitez Turcia, îmi propune obsesiv reclame cu clinici de implant capilar în… Turcia, atunci sigur pot fi făcuți mai inteligenți în detectarea a ceea ce e și ceea ce nu e toxic într-o amărâtă de postare.
Oameni buni, consider că a devenit o obligație a statului să intervină în forță și să reglementeze aceste chestiuni, pentru al le pune în acord cu Constituția și legile țării.
Chestia că facebook e o firmă privată nu ține. Și restaurantele sunt firme private și nu au, sub acest pretext, dreptul să îți servească mâncare alterată, pe principiul „dacă nu îți place nu intri”.
Dacă îmi spuneți că facebook reacționează dacă o postare e raportată în masă, iar nu e un argument: dacă e așa, Galileo ar fi fost interzis pe facebook, iar eu și zeci de prieteni, raportăm de doi ani un cont fals cu numele meu, fără efect.
Aș dori să văd că se ridică un curent de opinie în această direcție și să ne dăm seama că falsa profeție a hiperconectivității -anume că hiperconectivitatea ne va face mai deștepți- e pe cale să devină un monstru pe care îl hrănim de bună voie cu creierii noștri și, mai grav, creierii copiilor noștri.
PS: în urma unui pirataj, contul facebok al dexonline a fost compromis, nu știu dacă proprietarii de drept au reușit vreodată să îl recapete.
Daniel Funeriu