ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Monumentul Eroilor de la Tîrlișua, demolat

Lângă curtea școlii din Tîrlișua se afla, până astăzi, monumentul dedicat eroilor din comună ce și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă, în Primul și al Doilea Război Mondial. Astăzi, la primele ore ale dimineții, monumentul a fost demolat, eroii din comună rămânând astfel fără un simbol care să amintească de jertfa lor.

Contactat telefonic, primarul comunei Tîrlișua, Vlăduț Purja, ne-a declarat că monumentul a fost demolat deoarece, pe terenul pe care s-a aflat, urmează să se construiască o grădiniță. Cum nu s-a găsit alt teren unde să fie amplasată această grădiniță, s-a optat pentru demolarea Monumentului Eroilor. Întrebat dacă autoritățile locale au de gând să înalte, totuși, un monument în locul celui demolat, primarul comunei ne-a spus că are în vedere acest lucru, dar nu poate să ne precizeze când se va și întâmpla asta, poate până la sfârșitul acestui an, spune edilul.

De asemenea, l-am întrebat pe primarul comunei Tîrlișua dacă nu era mai potrivit să se ridice noul monument în cinstea eroilor și apoi să fie demolat actualul monument. Ne-a răspuns că nu a fost timp înainte de demararea actualului proiect legat de ridicarea grădiniței și de amenajarea spațiului civic.

În aceste condiții, până una-alta, comuna rămâne fără un monument care să evoce gloria eroilor căzuți în cele două conflagrații mondiale. Ce dacă acești eroi ne-au lăsat o țară și un grai românesc?! Unii dintre noi uităm prea repede faptele de arme ale acestora.

Iertați-ne, dragi eroi!!