ULTIMA ORĂ

Moţiunea opoziţiei a căzut la vot

Moţiunea de cenzură intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, este dezbătută şi supusă votului joi, în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor. La dezbaterea din Parlament participă şi premierul Viorica Dăncilă.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, USR, PMP, nu a întrunit voturile necesare pentru a fi adoptată.

Un număr de 161 de voturi parlamentari au votat pentru moţiune. PSD, ALDE, UDMR şi minorităţile naţionale nu au votat.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, la finalul dezbaterilor din plenul Parlamentului, că nu îşi va da demisia, indiferent de câte ori i se va striga să facă acest lucru. Ea a spus că abordarea sa se va schimba, urmând să fie “mult mai pragmatică”. “Am înţeles că nu pot avea aşteptări pe proiecte, pe programe, singura speranţă rămâne coaliţia PSD-ALDE”, a susţinut Dăncilă, conform news.ro.

“Strigaţi de câte ori vreţi “Demisia”, eu vă spun un singur lucru: Nu îmi dau demisia (..) pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, că românii apreciază măsurile pe care le luăm, că pot să reprezint România cu demnitate, am certitudinea că fără ajutorul dvs – că este clar că nu-l vom avea – vom putea avea o preşedinţie  de succes la Consiliul Uniunii Europene”, a spus Dăncilă.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL:

Stimați membri ai Parlamentului României,
Stimată doamnă Viorica Dăncilă,
Nu vă iluzionați! Românii nu vor fi niciodată în consens cu hoții și reprezentanții lor, fie că sunt avocați sau prim-miniștri.
Toate funcțiile sunt vremelnice, istoria îi consemnează ori pe cei care fac mult bine, ori pe cai care fac mult rău. Răul făcut de dvs și de cei care v-au plantat în vitrină la Palatul Victoria este incomensurabil. De aceea, fiți sigură, istoria vă va menționa, iar românii, vă garantez, nu vă vor ierta.
Zi de zi, de doi ani ați mutat factura propriilor corupți asupra sistemului judiciar. Ieri, ați mutat factura propriilor incompetenți din Guvern asupra companiilor românești printr-un act grav de subminare a economiei naționale. Și pentru acest lucru, veți plăti.
Domnilor și doamnelor senatori și deputați,
Moțiunea de astăzi este de o importanță crucială.
Cu 163 de semnături din 233 de voturi necesare pentru a demite acest guvern, șansele să fie votată moțiunea de astăzi par foarte mici.
Și nu sunt puțini cei care spun că nu are nicio șansă în actualul Parlament.
Dincolo de orice socoteală în avans a voturilor pro sau contra moțiunii, avem datoria să privim spre cei care ne-au ales și trimis aici.
Deasupra noastră a tuturor, a parlamentarilor și a celor aflați vremelnic pe banca guvernamentală stă poporul român:
Iar cetățenii români de orice etnie, într-o majoritate covârșitoare, spun că drumul pe care s-a înscris guvernul Dragnea-Dăncilă este greșit, profund greșit. Doresc o schimbare în bine. Doresc ca această moțiune să treacă!
Dacă nu vă conving sondajele și analizele sociologice reale, mergeți prin țară, să-i ascultați pe oameni. Aveți oare curajul, domnule Dragnea?!
Sunteți alături de popor, doamnelor și domnilor care ați susținut guvernul până în pragul ședinței de azi, sau îi întoarceți spatele?
Sunteți cu românii, maghiarii și celelalte minorități etnice din România, sătui, cei mai mulți, de Liviu Dragnea și guvernul lui, sau apărați interesele meschine ale domnului Dragnea?
Este un moment bun să alegeți pe cine apărați și pentru cine lucrați cu adevărat, în fața întregii țări!

Doamnelor și domnilor,
Partidul Național Liberal are datoria majoră de a spune astăzi, răspicat, cum ar putea arăta România de mâine și cât de vinovați sunt cei care rămân în complicitate cu PSD și cu ALDE.

Suntem într-un moment de răscruce.
Greutățile economiei și creșterea ei sănătoasă, atâta câtă este, sunt susținute din greu de munca și sacrificiile a sute de mii de întreprinzători privați și a milioane de angajați din companiile private.
Primari și aleși locali de toată isprava, mulți dintre ei liberali, au transformat în bine infrastructura localităților lor, au eficientizat birocrația locală, au modernizat spitale, școli, șosele, mijloace de transport, au restaurat clădiri de patrimoniu și au impulsionat turismul, de multe ori cu bani europeni și întotdeauna cu grijă pentru calitatea vieții în comunitățile pe care le conduc.
Există speranță, energii pozitive, competențe, modele de succes în administrația locală, antreprenoriat și societate. Există și dorință de dezvoltare, tot mai manifestă și mai puternică.
Dar am ajuns la momentul când totul riscă să se sufoce din cauza modului complet anacronic, feudal de administrație de tip Dragnea care e literă de lege în guvernul Dăncilă.

Soluții pozitive există, spre binele țării. Suntem la un vot de ele. Societatea și economia pot primi un balon de oxigen!
În primul rând, în locul unui prim-ministru incompetent și obedient față de infractori am putea avea o persoană care, dincolo de competență și devotament față de țară, să transmită și tineretului mesajul clar și convingător că în România merită să înveți pentru a accede în elita societății.
Mi se pare devastator pentru noua generație ca, încă din clasele primare, primul-ministru al României să fie subiect de bancuri pe Whatsapp, președintele celui mai important partid de guvernare să fie subiect al jocului de-a spânzurătoarea pe internet iar vicepreședintele Florin Iordache să fie model de înjurătură pentru copii.

În al doilea rând, de mâine ne-am putea așeza la masa negocierii cu Comisia Europeană, cu Parlamentul European. Să vedem ce putem face pentru a urgenta absorbția de fonduri europene și a salva fondurile comunitare în pericol de a fi pierdute, cum putem negocia viitoarea alocare de fonduri europene astfel încât, principalul avantaj al apartenenței noastre la UE, acela de bani GRATIS, să fie folosit de România și de români. Să punem pe primul plan marile investiții publice și să le stimulăm pe cele private, să stopăm risipa alocărilor clientelare care îngrașă favoriții domnului Dragnea și îi sărăcește pe români.

Doar așa vor începe să se vadă autostrăzi funcționale, nu doar declarate. Doar așa construcția spitalelor regionale va începe înainte de 2021, anul fixat de neputința și incompetența Guvernului Dăncilă. Doar așa vom avea în toată România ce avem azi în câteva locuri din țară: drumuri județene bine asfaltate, școli și dispensare renovate, locuri de promenadă, sate cu trotuare și canalizare, mici oameni de afaceri.

În al treilea rând, ar fi invitați de urgenta reprezentanții oamenilor de afaceri pentru a le garanta că nu mai pune statul biciul pe ei pentru a acoperi găurile la buget făcute prin măsuri pripite, să îi asigurăm că dăm drumul la pregătirea forței de muncă bine calificată din școala românească, că le garantăm stabilitate și predictibilitate fiscală, că le creem condiții de competitivitate în raport cu statul leneș și greoi sufocat de clientela politică și impostură, că nu-i jupuim pentru ca statul eșuează în politicile guvernamentale!
În al patrulea rând, ne-am duce la organismele asociative ale administrației locale și le-am garanta în scris că le lăsam bani să se dezvolte, că nu le creștem cheltuielile prin legi proaste, că-i lăsăm să-și valorifice resursele și să se poată asocia pentru a se dezvolta.

Cinci. Am corecta legile justiției în acord cu recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și ale corpului profesional. Am da drumul la înfăptuirea angajamentelor doar povestite de dumneavoastră pentru decongestionarea penitenciarelor, am angaja personal de probațiune, am achiziționa urgent brățări electronice.

Toate aceste măsuri sunt realizabile, sunt fezabile imediat. Trebuie doar voință și știință. Cu un guvern restructurat, suplu, de 15 ministere și 45 de secretari de stat, care să nu mai fie parazitat de tot felul de șmecheri și incompetenți, România poate primi o gură de oxigen.

Aveți aici buget pentru anul viitor în care toate aceste măsuri sunt incluse!

Aveți în față, printre reprezentanții opoziției, cel puțin două echipe de miniștri competenți care odată intrați în minister nu caută întrerupătorul!

Nu mai aveți nicio scuză! Niciun motiv! Nici față de noi, dar mai ales față de oamenii care v-au votat!

Mai puteți avea doar pretexte care ascund faptul că unora le e bine lângă PSD. Că un partid sângerând poate fi șantajat pentru avantaje directe, personale, care nu au nicio legătura cu țara.
Că unii nu mai au nicio șansă să supraviețuiască politic dacă nu stau preș. Că unii, pur și simplu, au un preț pe care Liviu Dragnea este dispus să-l plătească . E foarte trist să asistăm la așa ceva în 2018!
Este exact opusul a ceea ce ce așteaptă românii. Este exact opusul modelului european pe care îl caută românii. Este motivul pentru care i-ați îndepărtat pe români de România.
Dragi colegi, România se clădește cu oameni curajoși, bravi, demni, care pot să schimbe cursul istoriei dacă au responsabilitate și drag față de oameni.
Țara noastră are atâția oameni care-și doresc doar să fie respectați, să nu fie luați de proști și batjocoriți în fiecare zi.
Avem atâția oameni care știu să muncească! Oameni care știu să facă țara aceasta mai puternică mai bine decât mulți dintre cei care azi au confiscat-o și stau pe scaunele deciziei. Soluția pentru România de mâine este la dumneavoastră! Puteți să o scufundați, sau puteți să o salvați!

Preşedintele PMP, Eugen Tomac:

“În urmă cu 29 de ani, românii, cu lacrimi în ochi, au gustat primele clipe de democraţie şi libertate. În urmă cu 29 de ani, toată România aştepta o transformare. Iată că s-au scurs aproape 30 de ani de atunci şi astăzi, într-un an special, într-un an în care aveam nevoie de o direcţie care să vină din partea Executivului în ceea ce priveşte priorităţile pe care le are România, din păcate avem la Palatul Victoria un Guvern debusolat, un Guvern incapabil să traseze câteva direcţii clare pe care românii le aşteptau. În acest an al Centenarului am asistat, din păcate, la atât de multe certuri şi atât de multă dezbinare cum nu am mai avut de mulţi ani în naţiunea noastră”, a afirmat Tomac, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.

El a adăugat că aştepta ca anul acesta Guvernul să vină cu o strategie, cu câteva priorităţi clare legate de infrastructură.

“Nu aţi făcut nimic pentru a uni Sudul cu Nordul, Estul cu Vestul ţării, în continuare proiectele mari de infrastructură sunt abandonate, iar banii sunt duşi pentru pomeni electorale. Aşteptam ca acest Guvern, în an Centenar, fructificând oportunităţile pe care le avem în cadrul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care o vom lua, să veniţi măcar cu câteva proiecte concrete pentru a schimba România din temelie. Din păcate, am asistat doar la certuri între Guvern şi Comisia Europeană, între Guvern şi propriul comisar european. Se încheie anul 2018 fără ca PSD să vină în Parlament cu bugetul de stat pentru că Ordonanţa Teodorovici nu poate închide bugetul de stat, de aia aţi dat ordonanţa aceasta, pentru că vreţi să îi jupuiţi pe români. Nu merge. E nevoie de mai mult, e nevoie de oameni de stat, de miniştri care nu se plâng la televizor”, a afirmat Tomac.

Președintele Traian Băsescu, îi dă replică senatorului PSD Șerban Nicolae, la dezbaterea moțiunii de cenzură''A făcut…

Publicată de PMP TV pe Joi, 20 decembrie 2018

România este condusă de un infractor condamnat penal şi de un premier care are dificultăţi să citească textele pe care alţii i le pun în faţă, a afirmat joi, în plenul reunit al Parlamentului, preşedintele USR, Dan Barna.

“Iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră ca naţiune. (…) Dar astăzi România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal, de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă. (…) Fiecare zi, fiecare oră pe care cuplul Dragnea – Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune. Soluţia este înlăturarea acestui Guvern de la conducerea României”, a declarat Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.

Barna a precizat că moţiunea nu este despre lupta politică dintre Putere şi Opoziţie, ci despre viitorul cetăţenilor şi despre interesul României.

“Aşa-numitul program de guvernare este ficţiunea pe bază căruia aţi vânturat precum grâul Executivul României în ultimii 2 ani. Peste 70 de miniştri şi 3 premieri s-au perindat în doar doi ani într-o democraţie care se pretinde funcţională. (…) Lipsa de performanţă a Guvernului este direct proporţională cu mărimea aparatului guvernamental pe care l-aţi creat. Funcţiile în Executiv nu au nicio legătură cu competenţa, sunt doar sinecuri bine plătite într-un Guvern a cărui prioritate zero este cum să scape penalii de puşcărie. Aţi promis spitale, autostrăzi, un învăţământ performant, prosperitate pentru toţi românii. Nu s-a făcut aproape nimic. În schimb, inflaţia, ROBOR-ul şi deficitul comercial al ţării sunt în creştere accelerată. Acum două seri, aţi furat României 3 miliarde de euro – toată creşterea bursieră din ultimul an a dispărut – de către un ministru al Finanţelor care s-a dovedit o paiaţă ridicolă în mâinile a doi condamnaţi tocmai pentru furt de bani publici”, a spus Barna.