LIFESTYLE

Imagini spectaculoase din Parcul Național Bucegi. FOTO

de Mihai Sărmășan

Dintre toţi munţii României poate cea mai spectaculoasă privelişte o au Munții Bucegi când sunt priviţi dinspre Valea Prahovei. Masivi și solizi, cu abrupturi ameţitoare ce susţin un imens platou alpin, acești munți sunt considerați leagănul turismului montan românesc.

Deşi intenţiile de protejare a naturii din Munții Bucegi datează de dinainte de război, Parcul Natural Bucegi a fost înfiinţat legal abia în anul 2 000, cu o administraţie proprie constituită trei ani mai târziu. Suprafaţa parcului este de 32 497 ha și include pe lângă Masivul Bucegi și alte mici părţi din unităţile montane vecine, cum ar fi Leaota. Parcul natural are mai bine de 15 vârfuri care depășesc 2 000 de metri, cel mai înalt din masiv fiind Vârful Omu, 2 505m.

Parcul Natural Bucegi reprezintă un habitat complex care găzduiește aproximativ 3 500 de specii de animale. Aproximativ 35% din suprafaţa parcului este ocupată de cele 14 rezervaţii naturale ce beneficiază de un grad ridicat de protecţie, cea mai extinsă fiind Abruptul Prahovean, de aproximativ 3 500 de hectare. Cele mai cunoscute rezervații și monumente ale naturii sunt: Abruptul Prahovean, Babele și Sfinxul, Cascada Ialomiței, Cascada Urlătoarea, Mecetul Turcesc, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului, Valea Horoabei, Turbăria Lăptici, Munții Colții lui Barbeș și Poiana Crucii. Pe suprafața parcului există și două arii protejate: Locul fosilifer Vama Strunga și Abruptul Bucșoiu – Mălăiești – Gaura.

Sfinxul a primit denumirea de “Sfinx” abia în 1936. Sfinxul a fost fotografiat pentru prima dată în anul 1910, iar contrar pozelor din profil pe care le vedem cu acesta, prima fotografie a fost din față. Crucea Caraiman a fost catalogată de către Guiness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume construită pe un vârf de munte. Babele mai poartă și denumirea de “Altarele ciclopice din Caraiman”.

sursa foto: Facebook Albert Gavrilă