OPINII

Mutația produsă de comunism e antropologică, nu doar politică

Autor: Adrian Papahagi

“Omul nou” produs de comunism ne conduce, iar el este votat și lăsat să jefuiască țara fiindcă poporul se identifică real sau fantasmatic cu șmecherași de provincie ajunși sus, ca Dragnea, sau cu impostori norocoși, ca Dăncilă.

Într-o lume așezată, Dragnea făcea afaceri mai mult sau mai puțin licite cu porci, mașini și terenuri în Teleorman, iar Dăncilă era o gospodină obscură, cu un job nesolicitant, în același fund de provincie.

Se vede treaba că revoluțiile egalitare, cum a fost comunismul, nu reușesc să creeze echitate, ci doar tulbură o societate și scot drojdia la suprafață.

Egalitarismul (a nu se confunda cu egala demnitate a tuturor oamenilor și cu egalitatea în fața legii) este cea mai mare minciună a democrației. Egalitarismul comunist-socialist nu creează egalitate între oamenii mai puțin înzestrați și cei educați, harnici și onești, ci aduce cretinii și canaliile la putere, și marginalizează oamenii cumsecade. Egalitarismul comunist-socialist nu egalizează săracii cu bogații, ci îmbogățește escrocii și sărăcește întreaga societate.