LIFESTYLE

Muzeul-Cetate din Axente Sever, 7 secole de istorie

Distribuire articol:

Axente Sever, mai demult Frâua, este un sat în partea de nord a judeţului Sibiu, în Podişul Târnavelor, reşedinţa comunei Axente Sever. În 1931, cu ocazia sau sub pretextul comemorării a 25 de ani de la moartea revoluţionarului paşoptist Ioan Axente Sever, numele localităţii Frâua a fost schimbat în Axente Sever.

Biserica (sec XIV) și zidurile de fortificație (sec XV) formează un complex monument-istoric.

Prima atestare documentară a Bisericii este facută în 1322, iar în 1414 este menționată în mod oficial ca și Biserica Tuturor Sfinților din Frauendorf, biserică închinată tuturor sfinților în perioada pre-reformei.

O particularitate rar întâlnită este că are turnul – clopotnita deasupra corului. Biserica este construita din piatra de cariera, are doua turnuri, dintre care cel mai inalt este imbogatit cu un ceas ce da ora exacta in asezarea saseasca. Peretele turnului are la parter 1.60 m grosime. Cetatea are turn de apărare, cu nişe de tragere din pod şi zid de apărare, întărit cu contraforturi puternice, deasupra cărora există “guri de păcură”.

Altarul si orga, in stil baroc dateaza din anul 1777, in prezent tinandu-se aici slujbe la fiecare trei saptamani. In 1929 a fost reconstruita de Ludwig Wegenstein din Timisoara

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ulterior Biserica a fost inconjurata de un zid de inaltime medie care nu ascunde toata biserica – este inca puternic si impune respect chiar si dupa 700 de ani.

Aici s-au adapostit in vremurile neprielnice atat familiile cat si proviziile lor. In perioadele linistite aceste camere ( prevazute deasupra cu un drum de straja) erau folosite pentru diverse activități: afumatul cărnii, arderea pietrei de var, stingerea varului, obținerea mortarului si altele.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00-18.00, doar duminica programul începe la 12.00 și se încheie la 16.00. Biletul de intrare costă 7 lei.

Fostul turn al porții și o parte din camerele de pe latura nordică au fost amenajate drept casă de oaspeți pentru turiști. Mai multe încăperi, cu număr diferit de paturi, dotate cu baie proprie, dușumea de lemn și etaj interior oferă confort călătorilor care vor să doarmă între zidurile fortificației seculare. Curtea e încărcată de flori, iar sub pereții masivi ai bisericii este amenajat un umbrar cu măsuță pentru cafeaua de dimineață.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor şi în aer liber

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Muzeul Satesc din cadrul Bisericii Evanghelice din Axente Sever reuneste numeroase elemente de port popular, numismatica, descoperiri arheologice, unelte folosite odinioara in gospodarii, machete, panouri de informare, fotografii, instrumente muzicale si alte obiecte din viata comunitatii locale.

Ideea amenajării unui astfel de muzeu îi aparţine lui Ioan Gabor, unul dintre locuitorii din Axente Sever, care a descoperit şi păstrat de-a lungul vieţii multe din elementele regasite in muzeu. Ioan Gabor este si autorul monografiei comunei Axente Sever și primul Cetățean de Onoare al localității. Muzeul a fost amenajat cu ajutorul unui olandez, Antoine van Rijen, fiind deschis în anul 2009.

Tariful pentru vizitarea muzeului 7 lei.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este posibil ca imaginea să conţină: dormitor şi interior

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

https://jurnaldehoinar.files.wordpress.com/2014/06/dsc06238.jpg?w=1200

 

 


Distribuire articol: