ACTUALITATE, LIFESTYLE

Muzica clasică, considerată „prea legată de perioada colonială”. Oxford va înlocui cursurile despre Schubert cu muzică pop şi africană

Prestigioasa universitate britanică ia în considerare să revizuiască programele cursurilor sale de muzică „prea legate de perioada colonială”. Lecţiile de muzică predate la Universitatea din Oxford, cea mai veche din Marea Britanie, urmează să cunoască schimbări majore în lunile următoare.

Mai mulţi profesori ai instituţiei de învăţământ sunt de părere că repertoriul muzical predat se bazează prea mult pe „muzica albă europeană” şi insuficient pe cea din restul lumii, relateză publicaţia franceză „Le Point”. În opinia profesorilor, educaţia muzicală nu s-a „detaşat de legătura cu trecutul colonial” al Marii Britanii şi reprezintă „o palmă” pentru unii studenţi, chiar şi cauza „unei mari suferinţe în rândul studenţilor de culoare”.

Raportul mai menţionează că aproape toţi profesorii de tehnică muzicală sunt albi şi că studenţii de culoare s-ar confrunta cu mai multe dificultăţi de învăţare decât ceilalţi, tocmai din cauza acestei importanţe excesive acordate „muzicii europene albe din perioada colonială”. Prin urmare, Universitatea Oxford a început să îşi reevalueze programele, în special pentru primul ciclu de muzicologie, unde lecţiile de pian şi dirijat ar putea deveni facultative. În plus, profesorii aflaţi la iniţiativa acestei reforme solicită ca anumite cursuri referitoare la compozitori istorici, precum Franz Schubert sau Guillaume de Machaut, să fie înlocuite cu lecţii de muzică pop, sau muzică africană şi din diaspora africană.