OPINII

N-a fost numai despre o Regină – ci a fost despre țara noastră și despre Istoria ei

Autor: Adrian Papahagi

Dragi prieteni reali sau virtuali,

Mulțumesc tuturor celor care – cu miile – ați văzut și unii chiar și apreciat postările mele precedente, legate de inaugurarea Promenadei Maria a României din fața Turnului Eiffel, Paris, de ieri, 15 oct a.c.

Știu că am printre prieteni și monarhiști, și republicani. Eu îi respect pe toți și cer să vă respectați între dvs., începând cu opiniile. Dar ieri nu a fost vorba despre monarhia trecută, nici despre republica actuală. Ci despre Istoria noastră, despre un personaj care a jucat un rol frumos și nobil în ea, o femeie care ar trebui să fie un model pentru noi, cei de azi.

Regina Maria, venind la Paris acum 100 de ani, în primavata lui 1919, a făcut o impresie frumoasă și puternică. Dar ea n-a venit ca să facă impresie ca persoană sau ca femeie – ci a venit reprezentând țara ei, în care nu se născuse, dar căreia, ca Regină, i s-a dăruit cu totul.

În anii din urmă, când am făcut cu TVR mai multe episoade despre Regina Maria (primul dintre ele la adresa https://youtu.be/hgXXYcRHcmQ ) sau când am scris o carte despre ea etc. nu m-aș fi gândit că o să mă plimb într-o zi pe un chei al Senei care o să îi poarte numele. Felicitările mele celor care au conlucrat pentru această zi (Ambasada României, prietenul Luca Niculescu și echipa lui, ICR Paris, oficialitățile franceze etc.) iar eu și colegii mei din Delegația UNESCO suntem privilegiați că am fost implicați logistic în evenimentul de ieri.
Mai jos, câteva imagini de la inaugurare și de la… prima plimbare pe promenadă, imagini cu MS Margareta, Luca N. și Pepene Nicolae (foto 1), apoi altele cu Gabriel Badea-Päun (3 s.a.), Sandra Pralong (16), amicul Anghel Ciolakov – ambasadorul Bulgariei la Paris (13), simpaticul realizator TV Stephane Bern (11). Iar în foto 21, coperta cărți scrise cu Mihaela Simina.

La final, după plecarea înalților oaspeți (5) în memoria Reginei Maria (desigur!), am mers și la un rosé🙂, sub lumina caldă a unei amiezi de toamnă (18-19).

(Mulțumesc pentru poze Ambasadei RO la Paris, Gabriel Badea Păun, Doina Ungureanu, Aïda Valceanu, Mihaela Coposciuc).