DIN TRANSILVANIA

Năsăud. Fostul director al Colegiului George Coșbuc, Gheorghe Pleș, a decedat

Învățământul năsăudean este din nou în doliu. Aseară târziu, la vârsta de 75 de ani, s-a stins din viață profesorul de matematică, Gheorghe Pleș – fost director al Colegiului Național ”George Coșbuc”.

Gheorghe Pleș a murit la secția ATI a spitalului din Bistrița, fiind infectat cu noul coronavirus.

Profesorul Pleș era unul dintre cei mai apreciați dascăli din Țara Năsăudului, fiind recunoscut ca mare cercetător al istoriei Regimentului de Graniță Năsăudean, mai ales un erudit al istoriei școlillor năsăudene, studii temeinice dezvăluite în mai multe volume de o importanță notabilă pentru ”orașul academicienilor”. Deși era pensionat de ani buni, profesorul Gheorghe Pleș a fost o prezență activă în viața culturală a Năsăudului, păstrând legătura cu foștii colegi și elevi.

Mesajul primarului Dorin Vlașin: Comunitatea năsăudeană deplânge trecerea la cele veșnice, mult prea devreme, a domnului prof.dr. Gheorghe Pleș, fost director al Colegiului Național “George Coșbuc” Năsăud și director al Extensiei Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației Năsăud.
Cu o cercetare științifică de ținută academică, autor al volumelor “Școlile Năsăudului 1635-2015”, (trei volume)- lucrare premiată de Academia Română, profesorul Gheorghe Pleș a contribuit semnificativ la viața cultural-educativă și documentar-științifică a urbei năsăudene.
Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să îi aşeze sufletul în lumină, după cum întreaga viaţă și-a dedicat-o cărților, studiului individual și predării la catedră, pentru zeci de generaţii de elevi.