DIN TRANSILVANIA

Năsăud. Slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. FOTO

În Duminica a 6-a după Paști (a vindecării orbului din naștere), 24 mai 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Năsăud.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, în fața bisericii Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae”, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cer, mulţime şi în aer liber

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Orbire trupească și orbire sufletească”.

Răspunsurile liturg ice au fost date de către Corul „Deisis” al parohiei, dirijat de George Cîrcu, cântărețul bisericii. La chinonic, interpreta de muzică populară Alina Ceuca a cântat mai multe pricesne.Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, mâncare

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

La final, părintele paroh Florin Rusu a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar din partea parohiei i-a dăruit o bederniță cu Sfântul Ierarh Nicolae.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac şi în aer liber

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năsăud a fost construită între anii 1880-1884.
În decursul timpului, sfântul lăcaș a trecut prin mai multe reparații capitale, de întreținere și consolidare. Ultima mare intervenție a fost realizată între anii 1988-1993, prin înlocuirea acoperișului, realizarea tencuielii în terasit și refacerea picturii murale interioare. A fost resfințită la data de 23 mai 1993, de vrednicii de pomenire Patriarhul Teoctist și Arhiepiscopul Bartolomeu Anania.

La începutul anului 2011 au fost demarcate lucrări de renovare în Sfântul Altar, fiind binecuvântate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la data de 10 iulie 2011.

În prezent, parohia este păstorită de preotul paroh Florin Rusu, împreună cu preotul slujitor Lucian Greabu.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului