DIN TRANSILVANIA

Naționala masculină de handbal a României întâlnește campioana mondială Franța la Cluj-Napoca

de Mihai Sărmășan

Naționala României la handbal masculin are meci mare, astăzi, de la ora 18:00, în compania Franței, campioana mondială en-titre. Jocul se desfășoară în grupa 6 de calificare la Campionatul European din 2020 și va fi transmis în direct pe TVR 1 și TVR HD.

România a început foarte prost această campanie de calificare, cu o înfrângere la 8 goluri diferență în Portugalia, 13-21. După cum arată și scorul, atacul a fost sub orice critică. Din cele 13 goluri, tricolorii au înscris doar vreo 6-7 din atac pozițional. Mihai Popescu, unul dintre cei mai buni portari din campionatul Franței, ar fi arma numărul unu a României în acest joc, dar nici când joci perfect cu campioana mondială en-titre nu ai garanția că ai putea câștiga, după cum a sintetizat selecționerul Manuel Montoya.

Franța nu mai are nevoie de nicio prezentare, este cea mai tare națională din lume în ultimii 10-15 ani, chiar dacă pe ici pe colo a mai pierdut câte un trofeu, așa cum a fost și cel de la Campionatul European desfășurat la începutul acestui an. Marii jucători s-au retras unul câte unul în ultima vreme, dar trupa lui Didier Dinart a rămas la fel de puternică, pentru că Franța a produs și produce valori pe bandă rulantă. Adversara României s-a deplasat la Cluj cu toate vedetele, mai puțin Nikola Karbatic, care va absenta în următoarele 6 luni după o intervenție chirurgicală suferită curând. Dar absența lui nu s-a resimțit deloc în prima partidă cu Lituania, în care Franța a marcat peste 40 de goluri (scor 42-27).

Franța și România nu s-au mai întâlnit într-un cadru oficial din 2009, de la Campionatul Mondial din Croația. Adversarii tricolorilor s-au impus atunci cu 31-21.