OPINII

Națiunile au memorie, iar secolul început în 1919 încă nu s-a încheiat metabolic, politic și intelectual

Germania urăște istoric SUA/Anglia și iubește Rusia. E bine că există în continuare trupe anglo-americane în Germania. Germania e o țară formidabilă și în multe privințe admirabilă, dar specialitatea ei sunt producția și ordinea, nu libertatea. Libertatea e geniul Angliei și al prelungirii ei, SUA.
Esența UE este să conțină Germania în Europa, evitând astfel ca Germania să conțină Europa. Dacă dispare UE, dispare pacea Europei. Fără UE, Germania era azi integral alături de Putin, și probabil ambele erau în Polonia, nu doar una în Ucraina.
Franța și Italia au resentimente durabile față de eliberatorii anglo-americani. E o banalitate psihologică: îi detești pe cei care ți-au făcut bine, punându-te implicit în situație de inferioritate.
Cam asta. Din fericire, UE și NATO au obligat toate aceste state la o poziție principială, chiar dacă nu atât de fermă cât ne-am dori, împotriva agresiunii rusești.
Pentru România și Europa NATO și UE sunt, fără nicio rezervă, o binecuvântare. Pentru toată lumea, inclusiv pentru ea însăși, Rusia e un blestem.