ACTUALITATE

Negocieri aprinse pentru conducerea UE. USR PLUS merg alături de socialişti. PNL şi dreapta conservatoare îl susţine pe Manfred Weber

La Bruxelles au loc negocieri pentru conducerea Uniunii Europene, pentru desemnarea celor care vor conduce principalele instituţii ale Uniunii Europene, în primul rând Comisia Europeană, în următorii cinci ani. Primele negocieri au eşuat joi, un summit de criză fiind convocat pentru data de 30 iunie. Blocajul l-a determinat pe Donald Tusk să treacă de la optimism la prudență în ceea ce privește un acord.

”Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat. Ne vom reuni din nou pe 30 iunie. Voi continua consultările”, a anunţat în cursul nopţii preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Slabele speranţe de ajungere la o concluzie au fost spulberate de Donald Tusk după o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel.
”Ieri eram de un optimism prudent. Astăzi sunt mai degrabă prudent decât optimist”, a anunţat Tusk pe Twitter după discuţia cu cei doi lideri.
Tensiunile franco-germane sunt cele care fac extrem de dificilă ajungerea la un acord, așa cum avertizau surse diplomatice citate de AFP, în urmă cu câtvea zile.
Emmanuel Macron refuză numirea candidatului susţinut de Angela Merkel, germanul Manfred Weber, desemnat de Partidul Popular European (PPE).
Summitul s-a deschis prin anunţul liderilor grupurilor socialist şi centrist Renew Europe din Parlamentul European că nu vor susţine candidatura lui Manfred Weber dacă va fi supusă la vot, ceea ce a însemnat sfârşitul speranţelor privind reunirea unei majorităţi în ceea ce priveşte preşedinţia executivului comunitar.
Ceilalţi doi aspiranţi sunt olandezul Frans Timmermans, din partea socialiştilor, şi daneza Margrethe Vestager, din partea liberalilor şi centriştilor.
Succesorul lui Jean-Claude Juncker va trebui să obţină susţinerea a 21 dintre liderii europeni şi o majoritate de cel puţin 367 de voturi în Parlamentul European.
Premierul luxemburghez, liberalul Xavier Bettel, a afirmat că nu candidează, iar omologul său belgian Charles Michel, al cărui nume a fost vehiculat pentru preşedinţia Consiliului, nu a făcut declaraţii.
Mai multe alte subiecte dificile au fost înscrise pe agenda summitului de la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres. Primul, încercarea de a înscrie anul 2050 ca obiectiv pentru ”zero emisii de carbon cu efect de seră” în UE, a eşuat după 5 ore de negocieri dificile, în urma blocajului creat de câteva state central-europene, în frunte cu Polonia.
După alte patru ore de discuţii, a fost constatat eşecul discuţiilor privind împărţirea posturilor de conducere în UE.