LIFESTYLE

Nemulțumiți de amânarea Rezidențiatului, studenții de la Medicină, în grevă japoneză

Actuala criză politică a determinat amânarea Rezidențiatului din 17 noimebrie, cum era stabilit inițial, în 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinul cu privire la organizarea acestui examen național. Totodată, studenții mai sunt nemulțumiți că numărul de locuri la Rezidențiat este mai mic în acest an cu 700 de locuri față de anul trecut.

În această situație, studenții la Medicină, cărora li s-au alăturat și cei de la Stomatologie și Farmacie au intrat în grevă japoneză pe termen nelimitat. Acțiunea a fost anunțată pe pagina de Facebook a FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.

,,Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR), demarează greva japoneză a studenților din domeniul sănătății și vă încurajează să diseminați acest mesaj în rândul colegilor.

CUM POȚI PARTICIPA? Fă rost de o mască medicală, scrie pe ea #Rezi, poarta masca fie în mod uzual fie la mână pe post de banderolă și postează pe site-urile de socializare o poză cu tine și masca cu mesajul #Rezi. În cazul în care greva japoneză nu va da rezultate, vrem să evaluăm dorința colegilor de a protesta activ în fața acestei situații” este mesajul scris de organizatorii protestului în urmă cu câteva zile.

Astăzi, aceștia au revenit într-un mesaj pe Facebook în care anunță proteste ale studenților mediciniști în principalele centre universitare din țară.

,,În această situație, în care nu există posibilitatea de dialog cu instituțiile responsabile, încurajăm şi susținem studenții și absolvenții din domeniul sănătății să organizeze și să participe la proteste pașnice în toate centrele universitare de medicină din România! Nu avem un Guvern căruia să ne adresăm în acest moment și nici nu putem rămâne pasivi atunci când soarta unei generații întregi este periclitată de incompetența și nepăsarea persoanelor din instituțiile responsabile.

Prin proteste dorim să tragem un semnal de alarmă că ne pasă și să solicităm următorului guvern, indiferent de componența acestuia, să rezolve de urgență această situație deosebit de vicioasă pentru sistemul sanitar din România și să confirme data de 8 decembrie. De asemenea, în cadrul protestelor vom solicita creșterea numărului de locuri și posturi.

Ne bucurăm să vedem că studenții din Cluj, Iași și Craiova s-au mobilizat deja și vor protesta MIERCURI! Încurajăm și celelalte centre universitare precum și membrii ai societății civile să ni se alăture, deoarece Împreună facem diferența!” este mesajul de ultimă oră al studenților de la Medicină.