ACTUALITATE, LIFESTYLE

Neurochirurgul român care s-a întors din America pentru a salva vieți în România

Unul dintre cei mai buni neurochirurgi din America este român si se mândrește cu asta, atat de tare, incat dupa 35 de ani traiti acolo, profesorul Stefan Mindea a decis sa se intoarca in tara.

Statul nu i-a dat dreptul de liberă practică. Profesorul nu s-a plans si nici nu a facut cale întoarsă. S-a înscris la Teologie, pentru ca, zice el, L-a simtit pe Dumnezeu alături atunci când salva vieți. Intre timp i s-au echivalat studiile, asa ca in prezent se imparte intre altar si spital.Neurochirurgul diacon Stefan Mindea slujeste intr-un lacas romanesc, pe pamant romanesc. Simte puterea cuvintelor din Evanghelie si le transmite cu emotie credinciosilor ce vin sa-l asculte la biserica “Sfanta Maria” din Constanta. Deloc putini. Printre ei se afla sotia diaconului si cei sase copii ne informează stirileprotv.ro

Poate ca notiunea de dezbinare o intelege mai bine ca multi altii. Stefan s-a nascut in Romania. Pe cand facea primii pasi, parintii au fugit in Statele Unite ale Americii. El si sora sa au ramas la nasi. Mama si tatal si-au luat rapid cetatenia. Iar dupa lungi interventii la Crucea Rosie si, zice Stefan, chiar la Regina Angliei, au reusit sa ii ia si pe ei. Pe atunci avea doar patru ani.

Stefan Mindea: “Parintii mei ne invatau ca sa fim mandri ca suntem romani si sa nu cautam doar sa ne integram in societatea Americana ca si americani. Deci, vorbeam romaneste acasa, faceam parte din grupul folcloric in Chicago, echipa de dansuri. Aveam aceasta tangenta cu cultura si identitatea de a fi roman. Romania este o tara cu oameni pasnici cu oameni prietenosi, oameni cu suflet bun , oameni cu omenie si oameni inteligenti care au trecut prin foarte multe vremuri grele dar au invins orice prin credinta lor”.

Stefan a invatat si a muncit pe branci vreme de 20 de ani, in Statele Unite. Iar rezultatele nu au intarziat sa apara. S-a specializat in neurochirurgie minim invaziva si chirurgie oncologica spinală. A creat prima sectie de acest fel la Universitatea Stanford, a publicat zeci de lucrari stiintifice si, mai important, a operat peste 3000 de pacienti. Nu a pierdut niciunul pana in prezent. Poate de aceea, americanii l-au inclus cinci ani la rand in topul celor mai buni specialisti din domeniu. Avea, asadar, tot ce isi poate dori un om cu ambitiile lui. Nu era insa pe deplin multumit.

Stefan Mindea: “Dupa o vizita in Romania, unde am vazut conditiile slabe in neurochirurgie, m-am gandit noi suntem indatorati la neamul nostru intr-un sens. Ce-ar fi daca toti oamenii calificati ar parasi tara. Cine mai are grija de mama, de tata de bunici? Daca vorbim de medici.”

Manat de acest gand, Stefan s-a hotarat sa se intoarca acasa, in Romania. Cu tot cu familie. Marele pas l-au facut in urma cu doi ani. In ciuda piedicilor de care s-au lovit. Recunoscut de medicul academic din intreaga lume, profesorul Mindea a asteptat mai bine de un an sa obtina de la statul roman drept de libera practica. Dar singura directie in care s-a intors a fost spre Divinitate. S-a inscris la facultatea de Teologie.

Ca medic este absolut imposibil ca sa separi credinta ta si credinta in Dumnezeu”, spune profesorul Mindea.

“Probabil in domeniul chirurgical se simte mai evident dar pur si simplu simti in anumite clipe, in anumite momente in operatie ca te ajuta Maica Domnului, ca te ajuta vreun Sfant. Eu imi dau seama cand afirm asa ceva ca marea majoritatea din oameni o sa creada ca medical asta nu este total normal, ca exagereaza. Imi asum, dar eu simt acest lucru. Nu simt ca doar eu fac cazul, intr-adevar simt mana lui Dumnezeu”, spune acesta.

Odata ce a intrat in posesia actelor, a putut solicita credit la banca. Banii pe care i-a luat i-a pus peste economiile proprii. Cu un milion de euro a cumparat aparatura ultrasofisticata, sa-l ajute la operatii, pe care le face, in prezent, intr-un spital privat din Constanta. “Vrem sa facem acest lucru pur si simplu pentru romani sa nu mearga in strainatate pentru o problema care se poate trata in Romania. Costurile se refera in primul rand la costul la sala echipament, consumabile , salariati, spital, cazare si aparatura pe care am achizitionat-o prin credit personal. Vreau sa profesez in România si fără acest lucru nu se poate”, explica medicul.

Operațiile lui Ștefan Mindea sunt minim invazive. Indiferent ca e vorba despre tumori pe creier sau pe coloana vertebrala ori des intalnita hernie de disc. Recuperarea pacientilor este mult mai rapida.