Nevăzători şi văzători toţi avem nevoie de Christos

Autor: Wilhelm Danca

Nevăzători și văzători au fost dintotdeauna. Dar oare cine vede mai bine? Cine are privirea mai bună astfel încât să ajungă cu ușurință la lucrurile care contează? Nevăzătorii se împart în cel puțin două categorii. Unii nu văd lucrurile exterioare, iar alții nu văd lucrurile esențiale. Însă pot fi unii care suferă de nevederea atât a lumii interioare, cât și a lumii exterioare.
Au existat nevăzători și văzători în vremea lui Isus. Dar, atunci, nevăzătorii biologici erau mai mulți decât cei din zilele noastre. Acest fapt are mai multe cauze. Printre altele, precaritatea instrumentelor și a tehnicilor de vindecare. Absența condițiilor de igienă și de tratament în caz de boală, discriminarea socială și marginalizarea religioasă. În Ierihonul din timpul lui Isus orbul din naștere era considerat vinovat pentru că participa prin boala lui la păcatele generațiilor anterioare.
Nevăzători și văzători există și în zilele noastre. Dar nevăzătorii lucrurilor esențiale sunt mai mulți decât nevăzătorii biologici. Această situație se explică, printre altele, prin dezinteresul crescând față de nevoia de a educa privirea interioară. Complăcerea multora dintre semenii noștri în a duce o viață inundată de banalități și de lucruri mărunte. Numărul tot mai mic al iubitorilor de artă, de lectură, de muzică clasică sau sacră etc. Bisericile care se golesc pe zi ce trece. Lipsa de apetit pentru celebrările liturgice și participarea din ce în ce tot mai mică a credincioșilor catolici, ca să nu mai vorbim de cei ortodocși, la viața sacramentală.
Neîndoielnic, cauzele orbirii spirituale pot fi chiar credincioșii care vin la Biserică sau/și preoții care slujesc sfintele taine. Aceștia ar trebui să fie indicatoare spre Christos, fascicole de lumină care să-i ajute pe alții să vadă Lumina. Dar, în realitate, devin un fel de paravane care ocultează manifestarea milostivirii divine.
Despre aceste aspecte, dar și altele, am vorbit astăzi, duminică, 28 octombrie 2018, în catedrala sf. Iosif din București la liturghia de la 12.15.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.