POLITICĂ

Noaptea în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană

Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană în această noapte, la ora 23,00 GMT (sâmbătă, ora 1,00, în România. La ora locală  22:00, cu o oră înaintea momentului oficial al Brexitului, va fi difuzat un discurs către naţiune al premierului Boris Johnson, în care acesta va prezenta o perspectivă optimistă asupra viitorului ţării şi va promite să vindece rănile provocate de diviziunile interne cauzate de divergenţele privind Brexitul, scrie https://www.digi24.ro/. 

Potrivit sursei citate anterior, Brexitul va fi întâmpinat în Regat cu petreceri de stradă, jocuri de lumini și promoții de bere în pub-uri. Vor fi petreceri în toată țara, inclusiv lângă clădirea parlamentului britanic. Nu toți britanicii se bucură de acest moment, cei care au votat împotriva ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar se pregătesc de manifestații pro-UE, implicit anti-Brexit. Unii britanici declară și acum că au votat ieșirea țării lor din UE, dar nu și-au dat seama atunci ce însemană de fapt, acest lucru și ar fi vrut să existe posibilitatea reluării acelui referendum.

Dezlipirea Regatului Unit de UE nu se va afce însă brusc, ci va exista o tranziție de cel puțin 11 luni, adică până la sfârșitul anului.  În prezent, Uniunea Europeană negociază cu Marea Britanie în calitate de bloc comunitar, dar orice țară care dorește să aibă relații cu Marea Britanie își poate negocia acorduri bilaterale.

La Bruxelles, autoritățile au iluminat joi, 30 ianuarie 2020,  Piața Mare a orașului în culorile steagului britanic și au amplasat o cabină telefonică roșie, specifică Londrei, în care trecătorii s-au putut fotografia, în timp ce pe străzile din apropierea pieței, ..bântuiau” personaje britanice celebre precum  Sherlock Holmes și Watson.

Retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord din Uniunea Europeană se produce la trei ani și jumătate de la referendumul prin care britanicii au susținut, în amjoriatte acest lucru și la 47 de ani de la aderarea la blocul comunitar.

Sursă foto: https://www.politico.eu

Image result for paita din Bruxelle luminata"