ACTUALITATE, LIFESTYLE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Noaptea Muzeelor revine în spaţiul fizic

Sute de evenimente culturale şi de experimente artistice organizate de Noaptea Muzeelor 2021

Sâmbătă, 12 iunie, Noaptea Muzeelor colecţionează pentru public sute de evenimente unice, derulate în aproximativ 190 spaţii culturale din 73 localităţi din toată România.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa, muzeele de stat şi private, galeriile de artă şi toate celelalte entităţi culturale participante definesc Noaptea Muzeelor 2021 ca pe un eveniment al inovaţiei culturale şi al curiozităţii, accesibil tuturor categoriilor de public.

Pe 12 iunie, marile oraşe au pregătit zeci de de intervenţii muzeale şi artistice cu care publicul poate interacţiona, de la expoziţii şi tururi ghidate, până la concerte, spectacole, lecturi, proiecţii, festivaluri, expuneri de realitate virtuală şi instalaţii de artă. Acestora li se adaugă evenimente multiple organizate de instituţii de cultură din orăşelele, comunele şi satele României, precum cele din Bran, Brad, Călugăreni de Mureş, Ciucea, Colţi, Comana, Feldioara, Mirceşti, Potlogi, Ruginoasa, Rupea, Ştefăneşti de Botoşani, Tămăşeni, Todireşti etc.

Organizată anual de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR) – membru al celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations (NEMO) -, Noaptea Muzeelor se află la a XVII-a ediţie. Şi în ţara noastră, evenimentul reprezintă un reper al interesului major al publicului faţă de lumea muzeală şi industriile culturale, dar şi măsura impactului pe care operatorii culturali îl au în societate.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfăşura cu respectarea legislaţiei în vigoare privind prevenirea COVID-19.

În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

* Organizatori: Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Noaptea Muzeelor