ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, ECONOMIC, OPINII

Noi obiective strategice convenite în CSAT

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, cu puțin timp în urmă, după Ședința CSAT, că s-a decis ca alocarea fondurilor destinate apărării să fei mai consistente, mărindu-se de la 2% din PIB, la 2,5 % din PIB, scopul fiind creșterea capacității de apărare a României ca stat aflat pe flancul estic al NATO.

Totodată, Președintele a spus că trebuie ca decidenții politici să facă toate diligențele necesare astfel încât România să devină independentă energetic, dezvoltându-și capacitățile de producere a energiilor verzi, în acest context continuând și dezvoltarea capacităților nucleare de producere a energiei.

Transcriem parte din declarațiile Președintelui:

„Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:

În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.

În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.

Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:

În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.

Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.”