Un val de vandalism bântuie Europa, ca să ne exprimăm, așa, parafrazând o sintagmă cunoscută marxiștilor. Astfel, așa-ziși activiști de mediu, de ici și de colo, îngrijorați (sic!) de schimbările climatice, și-au început anul vandalizând diverse opere de artă.
Deunăzi, activiştii au lipit pe sticla de protecţie a capodoperei „Naşterea lui Venus” de Sandro Botticelli, expusă la Galeriile Uffizi din Florenţa, fotografii cu ravagiile provocate de schimbările climatice.
Activişti francezi pentru climă au stropit, cu ceva vreme în urmă, din nou cu supă o operă de artă majoră – de data aceasta un tablou de Claude Monet.
Tot în acest registru, doi așa-numiți activişti ecologişti au stropit cu supă geamul blindat care protejează tabloul „Mona Lisa” de la Muzeul Luvru din Paris.
Întrebarea firească ce se pune este: oamenii aceștia nu știu să scrie câte un articol unde să-și susțină părerea civilizat?; oamenii aceștia nu pot protesta pașnic pentru a atrage atenția asupra îngrijorării lor privind problemele climatice?; oamenii aceștia nu știu să conceapă niște materiale pe care să le distribuie, cu diverse ocazii și în diverse spații?; oamenii aceștia nu știu …etc…
Schimbările climatice pot să fie o realitate dureroasă, dar nu vandalizând opere de artă se rezolvă o astfel problemă.
Considerăm că autoritățile ar trebui să ia măsuri mult mai severe contra noilor vandali din spațiul comunitar sau de aiurea, întrucât cultura nu este vinovată de schimbările climatice.