Noile pașapoarte promovează resursele turistice ale țării și conțin elemente de siguranță aproape imposibil de falsificat

În această săptămână, au fost puse în circulație noile pașapoarte simple electronice și simple temporare ce conțin elemente de siguranță  aproape imposibil de falsificat, după cum a declarat chestorul de poliție Mirel Toancă, directorul general al Direcției Generale de Pașapoarte, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată sâmbătă 12 ianuarie 2019, redată ulterior pe site-ul MAI.

Astfel, potrivit chestorului Mirel Toancă: ,,Cu această nouă generație de pașapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecție împotriva fraudării documentelor. Noile pașapoarte au elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat și un design modern cu detalii inspirate din istoria și geografia țării noastre. Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt și elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale.  De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru)”,

Noile pașapoarte promovează totodată resursele turistice ale țării noastre. Astfel, fiecare pagină a pașaportului conține un desen stirizat a unei  resurse sau regiuni turistice, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc.

Costul pașaportului nu se modifică, anunță reprezentanții MAI, iar pașapoartele din generațiile anterioare sunt valabile până la data menționată în acestea.

Cei care doresc să obțină sau să-și schimbe pașaportul, pot să se programeze online pe platforma  www.epasapoarte.ro, disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară. De asemenea, pe această platformă există aplicația on-line, denumită ,,status pașaport” cu ajutorul căreia, fiecare solicitant poate  urmări procesul de soluționare a cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic.

Sursă foto: Mediafax

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.