Nota BN față în față cu Dragoș Pîslaru – RO+

Liderul Mișcării România Împreună, Dragoș Pîslaru, s-a aflat sâmbătă la Bistrița pentru a se întâlni cu membrii și simpatizanții Platforma 100. La finalul întâlnirii, Dragoș Pîslaru, a acordat un interviu redacției noastre, pe care l-am publicat integral.

Amalia Pop: Bună ziua, dragi bistrițeni. Așa cum v-am obișnuit ne întâlnim din nou, un interviu marca Nota BN. De această dată îl avem ca invitat și avem plăcerea să discutăm cu domnul Dragoș Pîslaru, fost ministru al muncii în guvernul Dacian Cioloș, dar astăzi în calitate de promotor al unui nou partid, care prinde rădăcini în România. Bună ziua, domnule Dragoș Pîslaru, bine ați venit la Bistrița, vă mulțumim că ne onorați cu prezența. Tocmai ați terminat discuția cu bistrițenii, cum vi se pare atmosfera?

Dragoș Pîslaru: Bună ziua, mulțumesc pentru invitația de a face acest interviu și vă felicit pentru inițiativa de a susține ideea de presă locală, de media locală, este foarte important în contextul acestei presiuni la nivel național asupra mass media să existe voci locale independente. Atmosfera pe care am avut-o mai devreme, în România organizată de comunitatea locală RO100, parte a grupului nostru civic, a fost foarte bună. Nu am scăpat de întrebări incomode am avut puncte de vedere diferite, exact de înseamnă o dezbatere. Noi suntem în toată țara acum cu această campanie de întrebăm România împreună, în care încercăm să facem ceea ce fac prea puțini politicieni sau politicienii în devenire ce nu au făcut vreodată în anii aceștia de după revoluție și anume înainte de a explica ei ce vor să facă să asculte lumea. Am avut peste 20.000 de chestionare în stradă cu echipe în toată țara. Acum avem această caravană în care explicăm pe de o parte ce am înțeles, pe de altă parte luăm pulsul comunității locale. Și a fost fabulos.

A.P. După discuția de astăzi considerați că bistrițenii arată deschidere către ideile promovate de acest nou partid?

D.P.  Ideile partidului deocamdată nu au fost prezente, programul politic – lucrăm la el, sunt o serie întreagă de valori pe care se bazează atât mișcarea civică România100, cât și viitorul partid RO+ sau Mișcarea România Împreună, iar pe setul de valori pe care le-am prezentat și am discutat asupra lor, se pare că există multe puncte de rezonanță. Ceea ce este foarte important de înțeles este că odată ce ai un set de valori bine articulat, restul construcției este relativ ușoară. Important este să ai o temelie solidă ca mai apoi să activezi politicile, devine evident o chestiune care ne ia timp și energie dar este mai ușor de făcut.

A.P. Există în acest moment la Bistrița un nucleu care activează pentru acest partid?

Publicată de Sorin Săsărman pe Duminică, 29 Iulie 2018

D.P.  Este timpuriu sau prematur să zicem că activează pentru partid, activează pentru acele valori despre care spuneam și aici poate este bine să le spunem celor care ne urmăresc că proiectul lui Dacian Cioloș, până la urmă este proiectul domniei sale, are două componente și pleacă de la credința că o țară nu se poate schimba decât cu aceste două componente. O componentă civică, de jos în sus, de la firul ierbii, în care plecând de la premiza că dacă nu ne pasă ce se întâmplă la noi în comunitate nu avem cum să avem pretenția să ne rezolve altcineva lucrurile. Este trecerea de la ,,să se facă” sau ,,cineva să facă” la a-ți asuma tu la nivel individual că încerci să faci ceva ca să schimbi viața în comunitatea ta. Cealaltă componentă, clasică, este componenta politică de sus în jos, unde niște oameni, cu competență, onestitate, corectitudine își asumă gestiunea țării. Dar atenție, nu un neam sau un interes propriu, ci bazându-ne pe ceea ce oamenii aceia din mișcarea civică spun că sunt nevoile oamenilor. Aici ai doi piloni importanți ai unui proiect care, de fapt, se susțin unul pe celălalt.

A.P. Ați semnat adeziunea cu Mișcarea România Împreună?

D.P.  Eu am poziția de membru fondator, suntem o serie întreagă de membrii fondatori care am depus actele la Tribunal, nu avem niciun fel de privilegiu față de ceilalți membrii, doar că deocamdată nu poate vorbi nimeni în numele partidului, ci doar membri fondatori pot vorbi mai departe. Actele ar trebui să iasă de la Tribunal în această toamnă și odată ce ies actele noi avem deja peste 50.000 de oameni care s-au înscris pe site-ul româniaîmpreună.ro și evident că primul lucru pe care îl vom face, este să oferim adeziunile pentru a fi semnate de către acest număr impresionant de oameni, care vor deveni primii oameni care vor fi membrii ai noului partid.

Publicată de Sorin Săsărman pe Duminică, 29 Iulie 2018

A.P. Există o opinie generală, cum că un partid nou, în prima etapă, dacă intră în alegeri câștigă foarte greu. Spuneați mai devreme, în întâlnirea cu bistrițenii, că se vor discuta alianțe. Aceste alianțe vor avea ca și miză doar câștigarea alegerilor sau veți miza pe aceste alianțe și după?

D.P. Aș îndrăzni să spun că noi, tocmai avem o șansă că suntem noul copil în oraș, ca să zic așa, parafrazând o frază din engleză, ceea ce creăm noi este un val de emoție și entuziasm, nu pentru că nu ar exista și alte opțiuni, ci pentru că noi credem că suntem cei care pun pe masă un proiect de construcție, este demult cerut de societatea românească un proiect care să pună ceva în loc, nu neapărat să fie împotriva a ceva. Dacă vii cu un proiect coerent, de construcție, de a construi identitatea, de a transforma societatea, lumea s-ar putea să fie mult mai entuziastă decât anticipăm noi în acest moment. Deci nu mi-aș  face o problemă că am venit ultimii sau târziu. Cealaltă componentă a întrebării, noi suntem clar adepții fondului și nu al formei. Eu nu îmi fac niciun fel de problemă ca odată ce cei care înțeleg oferta noastră politică, nu vor înțelege de fapt că valorile pe care noi ne bazăm pot fi asumate și de alte partide politice, de exemplu ca să numim un partid, cu USR-ul avem multe valori care ne unesc, ADN-ul și al lor și al nostru, să încercăm să luptăm împotriva corupției, să avem un stat de drept ,să respectăm justiția, multe alte teme. Atunci alianțele nu se vor face în virtutea obținerii unui scor la alegeri, ci în virtutea acestor valori, noi vom pune programul politic pe masă și oricine va dori să îl susțină acel program politic, o va face. În 2016, dacă vă aduceți aminte la alegeri, la fel a fost o platformă de 10 puncte pe care premierul Dacian Cioloș, la vremea aceea, a pus-o pe masă și a spus că orice partid susține acel demers … mergem împreună. Asta s-a și întâmplat.  La fel vor funcționa lucrurile și acum și evident că vom aștepta de la USR și poate și de PNL să avem împreună o nouă construcție care să fie o alternativă la ce avem acum.

A.P. De ce ar trebui să votăm acest nou partid, Mișcarea România Împreună?

D.P.  Pentru că ar trebui în primul rând să conștientizăm, că de unii singuri sau crezând că există o modalitate prin care fără implicarea noastră se poate schimba ceva în societatea românească, e vânare de vânt și atunci noi ceea ce propunem este, poate cel mai important lucru în acest program politic al partidului, este ideea de a reînchega țesutul social în România, de a crea comunități, de a ne păsa, dar nu individual, ci  împreună pentru a putea avea o relevanță. Oricine va înțelege, în an centenar, că transformarea identității și societății românești nu se poate face fără implicarea personală, individuală, activarea fiecăreia dintre noi. Deci, oricine va înțelege asta, va înțelege de fapt că noi asta oferim. Dacă cuplezi cu un astfel de demers puternic care vibrează cu ce simțim noi în viața de zi cu zi, cu niște oameni onești, cinstiți, profesioniști, respectabili atunci va fi greu să nu ne votați.

A.P. Dat fiind faptul că alegerile locale se desfășoară doar dintr-un singur tur, cum va aborda acest nou partid aceste alegeri? Ce strategie aveți în acest sens?

D.P. Noi vom căuta, foarte mult, să ne adresăm celor care nu au fost implicați în viața politică până acum, sau care nu au ieșit la vot pentru că nu s-au simțit reprezentați. De aceea noi nu credem că partidul RO+ divizează opoziția, ci credem că aduce ceva și anume aduce o serie întreagă de oameni care până acum tratau politica ca pe ceva mizer, care vroiau să stea mai degrabă departe. Atunci vom căuta să ne uităm în comunități și să vedem dacă găsim oameni care au ce dărui societății, care în primul rând vor să dăruiască și să nu existe o chestiune tranzacțională, ce obțin ei din chestia asta. Atât pentru primarii, cât și pentru consilierii pe care îi vom dori, vom vrea niște oameni care să se profesionalizeze în gestiunea administrației locale. În acest moment listele  de consilier sunt făcute mai degrabă cu ce a mai rămas în staff-ul de partid după lipirea de afișe. Deci trebuie  să ajungi la alt tip de profesionalizare și credem că sunt oameni mulți, destoinici, profesioniști, care au stat deoparte și care s-ar putea să vibreze cu lucrurile pe care le promovează partidul.

Publicată de Sorin Săsărman pe Duminică, 29 Iulie 2018

A.P. Considerați că acești oameni ar fi dispuși să intre în politică? Pentru că există o oarecare reticență din partea oamenilor din sectorul privat.

D.P.  Noi credem că prin ceea ce facem și prin ceea ce vom face, vom încerca să redefinim  modul în care se desfășoară politica. În momentul în care oamenii vor avea credința că există și politicieni care se orientează către oameni și sunt dăruiți oamenilor, chiar știu că sună paranormal aproape să existe în România așa ceva, credem că există așa ceva și că se poate pune pe masă, atunci vor fi mulți alții care poate vor dori să ni se alăture. Noi mizăm pe oameni care nu mai au nimic de demonstrat profesional, care ar putea să iasă din zona lor de confort, un sacrificiu important, dar acest sacrificiu este din dăruire pentru concetățenii lor și eu cred că sunt foarte mulți bistrițeni care ar fi candidați perfecți în acest moment.

A.P. Așa este, dar din păcate nu doresc să se implice.

D.P.  Da, dar cred că și lor le-a ajuns cuțitul la os, pentru că lipsa de implicare ne-a dus într-o societate care nu ne place foarte mult.

A.P.  Aici în Transilvania avem câteva exemple bune de administrație locală eficientă, funcțională. Vor fi candidați din partea RO+ pentru Oradea și Cluj, de exemplu?

D.P.  Trebuie să recunoaștem că acolo unde există primari de acest tip, avem un dialog cu ei foarte bun. Asta nu înseamnă că încercăm să îi cooptăm, ci îi respectăm pentru ceea ce fac și ne respectă și ei pentru că până la urmă când discută profesioniștii între ei întotdeauna se înțeleg. Nu cred că, neapărat, scopul ar fi ca domnul Boc sau Bolojan să fie cooptați în RO+, pentru că dumnealor au și ei propriul lor angajament cu un partid care este istoric, cu valori importante. Ceea ce sper eu că se va întâmpla este că acolo unde există candidați care merită susținuți să putem să îi susținem, acolo unde nu există să găsim oameni ca oamenii aceștia care să ni se alăture, iar dacă putem transforma asta ca și un principiu că selectăm cei mai buni candidați posibili ca valoare și profesionalism în toată țara cu un spectru de alianțe politice care să ne permită să fim o contrapondere pragmatică lucrurilor care se întâmplă astăzi sau părții care conduce astăzi, ar fi minunat.

A.P. Care este relația acestui partid cu președintele României, domnul Klaus Iohannis?

D.P.  O relație bună.

A.P.  Bună sau foarte bună?

D.P.  O relație foarte bună. Noi credem că președintele Klaus Iohannis, în ciuda intervențiilor sale mai rare decât ar dori lumea, sau a faptului că nu este atât de bătăios pe cât ar dori lumea, este în continuare garantul democrației și credem că în general intervențiile domniei sale au fost articulate și potrivite. Prin urmare în momentul în care ai această instituție ca fiind una dintre singurele repere care ți-au mai rămas dintr-o democrație asaltată de niște indivizi care vor să scape de condamnări penale și fac orice să distrugă lucrurile, fie prin guvern fie, prin parlament, credem că a păstra o relație foarte bună cu președintele țării este un lucru absolut firesc. În acest context, relația aceasta provine atât dintr-o relație bună pe care Dacian Cioloș a avut-o cu Klaus Iohannis de pe vremea când a fost prim ministru, cât și după, având în vedere valorile comune pe care le împărtășim.

Publicată de Sorin Săsărman pe Duminică, 29 Iulie 2018

A.P.  Asta înseamnă că îl veți susține pentru un nou mandat la prezidențiale?

D.P.  Asta este întrebarea clasică, cealaltă întrebare ar fi fost dacă Dacian Cioloș candidează, răspunsul este, și este dat de Dacian Cioloș eu doar îl citez, este că Dacian Cioloș este pregătit să candideze la orice este de candidat, nu este vorba de niciun fel de urmă de nehotărâre.  Lucrurile acestea le va face dacă va fi nevoie să le facă. În condițiile în care în acest moment cel mai mare favorit pentru câștigarea alegerilor prezidențiale este președintele țării și considerăm că președintele țării reflectă valorile despre care vorbeam, nu ar fi nevoie neapărat să creăm mulți alți candidați pe lângă, care să concureze cu Klaus Iohannis. Dacă va exista vreo logică care să sugereze că e bine să intre și Dacian Cioloș sau orice altceva, evident va fi la momentul oportun analizată și vom face ceea ce așteaptă lumea normală la cap să facem și anume să încercăm să formăm o guvernare constructivă nu să creăm o concurență care să ne ducă la pierderea alegerilor prezidențiale.

A.P. Vă mulțumim pentru amabilitatea cu care ne-ați răspuns și vă doresc succes în acest nou proiect, să dea Domnul să fie așa cum vă doriți, iar vouă bistrițenilor vă doresc o zi minunată.

Recommended For You

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.