POLITICĂ

Noul Guvern, despre „risipa și problemele” din Sănătate.  Premierul Orban: Nu sunt bani de salarii

La preluarea mandatului, noul ministru al Sănătății a scos și el în lumină că acest sector este unul prioritar, care se regăsește într-o situație veșnic precară.

„Întotdeauna ne vom lupta pentru mai mulți bani în sănătate. Sărăcia este greu de manageriat, dar odată ce avem un buget suficient vom putea avea pretenții și mai mari. (…) Sănătatea este un domeniu prioritar care este într-o situație veșnic precară. Va fi un mandat scurt. Vom încerca să prioritizăm acțiunile principale. Să menținem funcționarea normală a programelor în curs. Nu vrem să creăm confuzie în rândul tinerilor. Așa că susținem organizarea examenului de rezidențiat pe 8 dececemrie. Am deschis un diolog cu reprezentanții studenților și le respectăm dorința de a păstra data de 8 decembrie Nu vrem să schimbăm regulile în timpul jocului”, a declarat Victor Costache.Noul ministru a subliniat și faptul că una din prioritățile sale este aceea „de a găsi imediat o soluție pentru o rectificare bugetară pozitivă”.

„Fiți liniștit, domnule ministru, că deja am vorbit cu ministrul Finanțelor”, l-a asigurat premierul Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a scos și el în lumină că, în acest moment, nu sunt bani pentru plata salariilor, dar că situația va fi rezolvată într-un fel sau altul.

„Ministerul Sănătății trebuie să își refacă capacitatea administrativă. Să înceteze să mai fie o frână prin avize blocate cu anii.  Rezultatul la rectificarea bugetară va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificare. Cert e ca nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul. Nu sunt bani de salarii”, a spus primul-ministru.

Sunt atâtea probleme cu care se confruntă sistemul sanitar din România, încât neîncrederea în sistemul public de sănătate a ajuns la cele mai mici cote din ultimii 30 de ani!

„În primele 9 luni din acest an, deficitul la Fondul Național Unic de Sănătate a ajuns aproape de 3 miliarde de lei! Prima mare provocare a mandatului ministrului sănătății va fi să asigure servicii de sănătate de calitate în aceste condiții financiare dezastruoase.

Apoi, pe termen scurt, probleme nerezolvate de ani de zile trebuie să găsească cele mai bune răspunsuri.
Ministrul sănătății, Victor Costache, este un om al faptelor.
Oamenii trebuie să simtă că sănătatea este un domeniu prioritar pentru noul Guvern, iar acest lucru se va vedea în zilele următoare prin decizii în interesul pacienților și al medicilor”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan, prezentă la eveniment.