Uncategorized

NOVAK DJOKOVIC CÂȘTIGĂ US OPEN PENTRU A TREIA OARĂ ÎN CARIERĂ

de Mihai Sărmășan

Novak Djokovic este noul campion de la US Open. Sârbul s-a impus în finala de la Flushing Meadows, în trei seturi disputate, 6-3, 7-6, 6-3, în faţa prietenului său Juan Martin Del Potro, la capătul unui meci care a durat 3 ore şi 16 minute. 

Este cel de-al treilea titlu la New York pentru Djokovic, din opt finale. Novak îl egalează pe Pete Sampras la 14 titluri, ambii fiind pe locul al treilea în ierarhia all-time a titlurilor de Grand Slam, după Federer (20) și Nadal (17); sârbul ia, de asemenea, și o opțiune serioasă pentru a ataca, la final de an, locul 1, deținut în continuare de Rafael Nadal.

Juan Martin rămâne cu satisfacția unui turneu excelent și prezența într-o a doua finală de Grand Slam a carierei. Azi a dat însă peste un adversar superior, care nu i-a lăsat mai mult de câteva jumătăți de șanse. Este completarea unei reveniri senzaționale pentru Novak Djokovic. Sârbul începuse anul foarte slab, iar în martie, în dubla Indian Wells – Miami, a atins probabil punctul cel mai de jos al ultimilor doi ani, unii presărați de probleme. Dar, treptat, el și-a revenit pe zgură, iar pe iarbă și-a pornit ascensiunea: a câștigat Wimbledon, apoi a câștigat prima dată Cincinnati, iar acum triumfă din nou la US Open.

Djokovic va primi un premiu de 3,8 milioane de dolari, în timp ce Del Potro, care a câştigat openul american în 2009, va încasa 1,85 de milioane de dolari.

Cu acest meci s-au încheiat turneele de Grand Slam ale anului 2018. Cei trei giganți care acum ocupă primele trei locuri în clasamentul all-time și-au împărțit titlurile în circuitul masculin: Federer – Australian Open, Nadal – Roland Garros, Djokovic – Wimbledon & US Open. Tot ei trei ocupă și primele trei locuri ale clasamentului la zi, în ordinea Rafa-Roger-Novak. Adică aceeași ordine ca acum 10 ani.