pensii speciale
OPINII

Nu avem nevoie de exerciţii de populism în privinţa pensiilor speciale

Autor: Sorin S

Partidele se întrec în a-și declara paternitatea proiectelor în privinţa pensiilor speciale însă lucrurile nu sunt cum par, ci chiar departe de cum sunt prezentate în aceste zile.

E bine de ştiut că în România tot partidele au legiferat pentru acordarea pensiilor speciale. Avem parlamentari care au susţinut, promovat, iniţiat şi votat proiecte privind pensiile speciale şi astăzi vor să fie eroii acestor zile.

Sigur că dacă se dorea cu adevărat astăzi nu am fi avut pensii speciale pentru acele categorii care încasează mii de euro pe lună. Sigur că sunt oameni care au avut responsabilităţi dar toţi avem. Asistentele medicale astăzi au mari responsabilităţi dar nu cred că e cazul să le fie acordate pensii speciale.

PNL a venit cu un proiect de lege pentru eliminarea totală a pensiilor speciale în luna ianuarie însă se vedea de la o poştă că proiectul va fi respins la CCR. Mulţi dintre parlamentari au răsuflat uşuraţi fiindcă erau apăsaţi de presiunile primarilor. Unii dintre ei fac mare tam tam pe facebook, se autointitulează eroii zilei dar numai ei ştiu cum au blocat toate intenţiile de anulare ale acestor pensii. Ştiu ei de ce.

USR a propus ieri impozitarea pensiilor speciale cu 90%. Sigur că şi acum există riscul ca legea sau OUG să fie contestată la CCR de Avocatul Poporului. USR a văzut că presiunea publică este în creştere şi e cerere în privinţa asta şi a ieşit cu calcule despre ce se poate face cu banii din pensiile speciale însă nu au precizat dacă ei vor impozitarea tuturor pensiilor speciale sau doar ale politicienilor şi magistraţilor.

Nici PSD nu putea rata ocazia. Daniel Suciu, iniţiatorul pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ, s-a declarat în favoarea unui astfel de proiect. De altfel colegul său, Eugen Teodorovici, a depus un proiect de lege pentru impozitarea pensiilor speciale care depășeau 7.000 de lei. PSD are majoritate la Senat şi chiar şi la Camera Deputaţilor dar aţi auzit de proiect? Nici noi.

Pensia medie a unui fost deputat sau senator este de 6000 de lei pe lună, iar PSD-iştii au mulţi prieteni foşti parlamentari cu care îşi petrec vacanţele.

Tăriceanu este recunoscut pentru apetitul lui de a recompensa categoriile de lux, fie că vorbim de parlamentari, magistraţi sau personal din serviciile secrete. În 2006, 2007 şi 2008, Tăriceanu a umplut buzunarele multor categorii de privilegiaţi cărora li s-au calculat pensia specială după salariul ultimelor şase luni sau chiar a ultimei luni, cu toate sporurile. Una dintre cele mai josnice afaceri legislative.

E important ce face PNL în perioada următoare. PNL guvernează şi are toate pârghiile pentru a opri această nedreptate socială care macină societatea românească. Vom vedea ce va face. Postările unora sau altora nu valorează nimic fiindcă nu i-am auzit pe niciunul până astăzi să scoată vreun cuvânt despre aceste pensii, pe alocuri foarte nesimţite.