Valentin Naumescu Opinii UE
OPINII

Nu categoric autonomiei etnice, da valorilor europene

Autor: Valentin Naumescu

1. Autonomia etnică nu este o valoare europeană.
2. Națiunea modernă este civică, adică întemeiată pe conceptul de cetățenie, nu pe criteriul etnic. Franța este un bun exemplu, dar mai sunt și altele în Europa. Nu vrem să ne întoarcem în secolele trecute.
3. Separatismul pe criterii etnice este o idee retrogradă și a adus numai conflicte și subdezvoltare în istoria mai veche sau mai recentă a Europei. Avem suficiente exemple în apropierea României, din Kosovo până în Transnistria, Crimeea, Donbas, Oseția de Sud sau Abhazia. Rusia lui Putin a devenit în ultimii ani o mare susținătoare a mișcărilor de subminare a integrității și suveranității statelor est-europene. Colaborarea Viktor Orban – Vladimir Putin, uneori sfidătoare la adresa UE, a fost nu o dată observată de analiștii, politicienii și mass-media europene.
4. Autonomia administrativă locală este instrumentul legal suficient, în cadrul unei Constituții, pentru a da tuturor comunităților locale șansa să se dezvolte conform propriilor opțiuni și priorități.
5. Președintele Iohannis a făcut referire la jocurile politice iresponsabile ale PSD pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, NU la cetățenii români de etnie maghiară! PSD a făcut trocuri politice cu UDMR și în etapa “guvernărilor pentru infractori” (ianuarie 2017- octombrie 2019) și face și acum trocuri politice în Parlament cu UDMR, inclusiv pe teme evident neconstituționale, ofensatorii la adresa românilor și ostile intereselor României.
6. MAE al României are dreptate când spune că obraznicul ministru de Externe al Ungariei a deturnat sensul afirmațiilor președintelui Iohannis, afirmații care vizau comportamentul iresponsabil și revoltător al majorității parlamentare actuale, condusă de PSD.
7. Președintele României, un cetățean român de etnie germană cu vocație europeană puternică și larg recunoscută în UE, nu poate fi acuzat de “incitare la ură inter-etnică” de ministrul de Externe al unei țări al cărei regim (guvern) este complet discreditat în Uniunea Europeană pe tema respectării statului de drept, pe tema eurofobiei, populismului și naționalismului etnicist.
8. Înțelegem bine că temele electorale ale UDMR, care au menirea să justifice rațiunea de a fi a unui partid etnic în Uniunea Europeană a secolului XXI, “trebuie” din când în când alimentate cu scandaluri justificative și că PSD s-a oferit să pună umărul la aceste alimentări electorale ale UDMR (pentru a nu mai fi nevoit în decembrie să îi “intermedieze” voturi la Teleorman sau în alte județe în care nu trăiesc etnici maghiari, pentru trecerea pragului electoral), dar nici măcar în aceste condiții de an electoral nu suntem de acord cu trocuri politice iresponsabile.
8. Adoptarea de către Camera Deputaților, condusă de PSD și dl Ciolacu, a proiectului de lege neconstituțional și aberant al autonomiei Ținutului Secuiesc, este o ofensă la adresa marii majorități a cetățenilor români. Respingerea lui ulterioară în Senat nu schimbă această percepție. A fost o provocare.
9. Probabil că PSD se plictisește în opoziție și se gândește cum ar putea să își fidelizeze un posibil partener post-electoral, în condițiile în care a devenit evident că după alegeri va găsi cu greu aliați în noul Parlament.
10. Cultura democratică europeană, bazată pe valorile UE (libertate, democrație, stat de drept, egalitatea cetățenilor, demnitate umană și drepturile omului) nu include autonomia pe criterii etnice și respinge orice formă de separatism politico-administrativ pe criterii etnice.
11. Maghiarii din Cluj și din Transilvania pe care am avut ocazia să îi cunosc (nu puțini) sunt oameni raționali și decenți și nu cred că vor cădea în capcana unor concepte (da, chiar cu sprijin politic și financiar din Ungaria) al căror singur scop este să aducă voturi pe filieră etnică.