OPINII

Nu există bogăție mai mare pe care o poate avea un om decât să înțeleagă că este veșnic, că el nu va muri

Dacă nu aveți dragoste în dumneavoastră, să știți că nimic din ceea ce veți face nu-și va împlini, cu adevărat, rostul.
Astăzi , de Izvorul Tămăduirii, în toate bisericile se va sfinți agheasmă.
Puteți chiar să vă împărtășiți, să aprindeți kilograme întregi de lumânări, să beți litri de apă sfințită, să faceți rugăciuni până o să vă istoviți genunchii, dar dacă dragoste nu aveți, în zadar vor fi toate.
Nu folosiți Lucrările Bisericii ca pe ceva magic, nu veniți la biserică crezând că Dumnezeu este “peștișorul de aur” care vă îndeplinește dorințele, nu veniți la biserică pentru a vă merge bine în viață, pentru că nu va fi așa.
Nu există dar mai mare pe care îl poți face unui om decât să pui în inima lui Veșnicia.
Nu există bogăție mai mare pe care o poate avea un om decât să înțeleagă că este veșnic, că el nu va muri, dacă va trăi în Duhul lui Dumnezeu, după poruncile Sale.
Doar trăind astfel, omul nu se va mai teme de moarte, de oamenii “puternici”, de nimic, de nicio suferință, pentru că El, Stăpânul a toate este Cel care îi va fi alături, orice s-ar întâmpla.
Așadar, nu luăm agheasma ca să ne meargă bine, ci ca semn al angajării pe Calea ce ne duce spre El, pe Calea pe care El ne-a arătat-o, a jertfei.
Apa sfințită nu este talisman, nu este magie, nu o așezati lângă broasca cu banul în gură, lângă statuia lui Budha sau lângă magnetul cu ochiul albastru din Islam, cumpărat în vacanța în Turcia sau mai știu eu lângă ce alte obiecte ce fac parte din amalgamul de credință strâmbă ce o practicăm unii dintre noi.
Majoritatea dintre noi am devenit făpturi întunecate, murim de dragul nostru, ne iubim nespus și, din această mare iubire de sine, chinuim oameni în jurul nostru.
Domnul însă, ne cheamă la schimbarea minții, a vieții, la jertfă, ne cheamă să murim de dragul celuilalt, nu al sinelui.
Omul ce ia agheasma este omul ce a înțeles că astfel mărturisește credința sa ortodoxă, că astfel mărturisește că a înțeles că jertfirea egoului, tăierea voii proprii este Calea ce-l va duce în Veșnicia cu Dumnezeu.
Agheasma, așadar, este Apa Duhului Sfânt ce lucrează în noi, ce ne pregătește să murim nouă, din iubire pentru ceilalți, nădăjduind în Învierea în Împărăția lui Dumnezeu.
Nu este ceva magic, care ne transformă, peste noapte, din broască în prinț/prințesă, fără ca noi să depunem un cât de mic efort…
Visarion Alexa