OPINII

Nu există in medicină certitudini

Nu există numai beneficii când administrezi un produs farmaceutic . Există întotdeauna beneficii versus riscuri .
Nu poți spune , mai ales în cazul vaccinurilor că există numai beneficii și nici nu poți avea pretenția vreodată să nu existe reacții adverse la vaccin , indiferent de ce vaccin vorbim .
Problema adevărată este dacă beneficiile depășesc riscurile , la nivel macro ; desigur , la nivel individual nu te „” încălzește „” dacă se întâmplă să fi tocmai tu acel caz din 100.000 care faci tromboză după vaccinarea cu AZ sau J& J . La nivel de țară însă contează să reduci mortalitatea , presiunea pe sistemul sanitar și să redeschizi economia ( altfel se va muri de foame si nu de Covid ) .
Cert este că avem Pfizer la dispoziție , deci riscurile de care vorbim în cazul AZ nu există .(, oricum trombozele apar mult mai frecvent la cei infectați care au nesansa de a face forme critice decât la cei vaccinați ) .
Este halucinant cum s-a ajuns totusi ca oamenii politici să susțină vaccinarea și tocmai unii medici să devină cu încăpățânare antivacciniști sau cel puțin cârcotași .
Nu știm 100% ce va urma ; nici nu avem cum , caci nu suntem Nostradamus , nici nu ghicim în bobi .
Ce știm sigur însă este că vaccinarea ne poate ajuta să ieșim din pandemie cu mai puține decese .
Unii spun că oamenii vaccinați vom muri sau vom suferi de boli autoimune grave peste 20 de ani !!! I-aș întreba dacă ei s-au întors din viitor de știu asta .
Deocamdată avem vești bune –
Să ne concentrăm pe ele , zic .
Alții spun că suntem cobai !!!
Nu , au fost voluntari pe care s-au făcut observații și studii . Dacă nu ar fi existat aceștia , dacă toți ar fi gândit că „” nu avem studii „” , degeaba aveam vaccinurile dacă nu le puteam administra .
Da , au existat „”” cobai „”, tot dintre lucrătorii sanitari de regulă , în efortul de a rezolva o mare criză sanitară și de a reduce numărul de morți .
Laura Zarafin, medic specialist ATI