ECONOMIC, Uncategorized

Nu mai sunt bani de pensii si salarii. Ce face Guvernul?

Guvernul trebuie să se împrumute cu bani pentru pensii și salarii deoarece programul de încasări al Ministerului de Finanțe pe luna august a fost în minus cu un miliard de lei, consideră fostul șef ANAF, Gelu Diaconu.

De un an de zile, atat eu cat și altii cu acces la datele reale am avertizat ca banii de pensii si salarii vor ajunge pana maxim în septembrie.
Ieri, a recunoscut lucrul acesta chiar si urechistul Orlando, incercand sa transfere parsiv raspunderea catre presedinte.

Scadenta iresponsabililor va veni mult mai repede, iar bomba fiscal-bugetara va exploda. Pentru mine, socanta nu e incompetenta si reaua vointa a PSD (ii cunosc prea bine), cat fanatismul cu care sunt sustinuti de votantii lor. Cu siguranta, cauza o constituie lipsa de minima educatie economica a acestora.

De aceea, pentru ei, pe aceasta pagina dar și pe blog incerc sa explic pe înțelesul nespecialistilor de ce masurile PSD ingroapa Romania.

Despre cum se fac din pix” rectificarile “pozitive” am mai vorbit. Astazi, sunt nevoit sa reiau acest subiect, tinand cont ca intoxicarile PSD pe aceasta tema inunda spatiul public.

Asadar:

1.-bugetul anual se aproba târziu, ordonatorii principali primind creditele pe la începutul lunii martie iar cei secundari&tertiari pe la începutul lui aprilie;

2.-cu toții, datorita procedurilor laborioase de achiziții plus blocajelor de la MFP (controlor delegat, etc) deși bucuroși inițial, nu cheltuie decât max 30% din sumele alocate, mai ales la investitii și bunuri/servicii, pana la prima rectificare care începe de regula după 25 iulie;

3.-în aceasta perioada, cheltuielile structurale (general constante) cu pensiile, salariile si tot felul de “ajutoare” (gratuități de transport, tichete de vacanta bugetari, etc) au luat-o razna datorita majorărilor nesustenabile făcute la presiunea puscariabililor Dragnea&Valcov si puse în aplicare de slugile lor incompetente;

4.-se face rectificarea “pozitiva” prin artificii ieftine menite sa creeze aparenta ca sunt bani. Adica:
-pe parte de venituri se majoreaza artificial sarcina ANAF pe perioada de pana la sfârșitul anului si se vaneaza alte surse de venituri cum ar fi disponibilitatile societatilor cu capital de stat;
-pe parte de cheltuieli se aloca sumele necesare pensiilor și salariilor în principal din taierea sumelor imposibil de cheltuit pana la acea data si se comunica de catre comisia de prognoza ca PIB-ul va creste cu mai mult pentru a obtine o marja suplimentara la încadrarea in tinta de deficit;

5.-în noiembrie se face alta rectificare, care va transfera sumele alocate zilele acestea la investitii (in principal) care, în perioada scurta ramasa, devin si ele imposibil de cheltuit, tot catre pensii si salarii.

În tot acest timp o “pleiada” de specialisti, analiști, ziariști, propagandisti isi etaleaza parti-pris-urile!

Chiar nu remarcati ce disperare i-a cuprins pe Dragnea si pe slugile lui (mai ales trepanatii platiti din mass media?), odata ce presedintele Iohannis le-a cerut sa faca rost de bani fara afectarea sistemului de siguranta națională?”, a scris Diaconu pe contul de Facebook.