OPINII

Nu oricine e profesor – și nu oricine merită să fie

Autor: Adrian Cioroianu

O rugăminte (sau chiar trei🙂) pentru unii dintre dvs.

Nu oricine e profesor – și nu oricine merită să fie. Uneori mă întreb dacă toți profesorii sunt profesori…

Dragi prieteni învățători sau profesori (și, eventual, toți cei interesați)

Desigur, urările mele de bine pentru acest 5 octombrie – dată la care, din anul 1994 încoace, UNESCO sărbătorește învățătorii & profesorii din toată lumea!

Dar, pe lângă urări, vreau să vă mai spun ceva. Nu e treaba mea să judec pe nimeni, cu atât mai mult cu cât știu că situația mea de prof universitar la o facultate de vocație (adică una la care tinerii vin pentru că le place Istoria) nu e tocmai comparabilă cu situația unui prof dintr-un liceu mai modest sau cvasi-rural.

Dar, de câteva luni, de când am auzit (ca și voi toți) de nu știu care liceu în care NICIUNUL dintre tineri nu a luat bacul în vară… nu mă pot împiedica să(-mi) pun această întrebare:
– într-un astfel de caz… cine, oare, are o parte mai mare de vină? Elevii? Sau profesorii?

Știu că răspunsul e complicat, drept care vă las pe fiecare să credeți ce vreți. Eu doar sunt siderat că NICIUNUL dintre acei tineri n-a putut fi motivat – și n-aș fi foarte convins că s-a încercat totul!…

Închei cu o rugăminte (sau trei) pentru toți învățătorii și profesorii dintre amicii mei, indiferent de specializările dvs:

● Vorbiți-le tinerilor despre patrimoniu, pentru că aceasta este o latură a educației la care mulți români sunt corigenți. Patrimoniu vine de la pater/patres, adică tată/tați pe latinește. Adică patrimoniul este acea moștenire pe care o primim și trebuie să o dăm mai departe (poate chiar mai bună decât am primit-o). Clădirile vechi, parcurile noastre, apele noastre etc. – tot ce e frumos în jurul nostru e parte din acest patrimoniu. Cine aruncă o sticlă de Cola într-un râu de munte o face și pentru că nimeni nu i-a spus niciodată o poveste despre acel râu. Mai mult: nu numai Istoria, ci și Matematica, Chimia, Informatica, Biologia, Teatrul sau Muzica etc. au partea lor de patrimoniu. Vorbiți-le tinerilor despre savanții și artiștii pe care i-am avut – pentru că mulți au povești fascinante. Veți fi surprinși de rezultat.

● Nu ezitați să le dați tinerilor noțiuni de estetică, oricât de primare. Nu numai profa/proful de Desen trebuie să facă asta. De fapt, frumusețea înseamnă armonie. Matematica are armonia ei. Fizica, la fel. Biologia, ce să mai vorbim. Uitați-vă, de exemplu, ce case urâte își construiesc unii oameni cu bani sau cum unii primari îsi urâțesc propriile orașe cumpărând tot felul de kitschuri kitschissime pe post de decor urban… – tocmai pentru că nimeni nu i-a învățat vreodată că un pătrat înscris într-un cerc e mai armonios decât un dreptunghi înscris într-un cerc.

● În fine, a treia rugăminte: nu vă lăsați tiranizați de părinți. Nu-i lăsați pe părinți să vă decidă programul, temele sau notele date. Nu-i lăsați să decidă ce copii stau în primele bănci sau cine cu cine stă în bancă. Nu acceptați atenții de la mămica gingașă și amabilă care vă tot sună, pentru că tocmai ea vă va cere apoi lucruri care nu vor fi deloc în regulă. E normal ca un părinte să-și iubească și să-și protejeze copilul – dar autoritatea lui se oprește la ușa clasei. Dincolo de ea, autoritatea e la dvs. Și chiar dacă tinerii vă vor vedea (ceea ce e ideal) ca pe un prieten/ă, nu uitați că autoritatea tot la dvs rămâne. Pentru că unii dintre tineri vă vor vedea și ca pe un model – și nu există model fără autoritate.

Pentru mine, super-eroina perfectă, mai tare decât WONDER-WOMAN, CAT-WOMAN și SPIDER-WOMAN la un loc, este învățătoarea mea din clasa I-a – pentru că m-a învățat să scriu, ceea ce, în sine, e un lucru incredibil, dacă stai să te gândești.

A fi învățător sau profesor înseamnă una dintre cele mai mari puteri imaginabile: ai ocazia să schimbi niște oameni în (mai) bine. Dar, vorba lui SPIDER-MAN: unde e multă putere este și o mare responsabilitate.