POLITICĂ

NU populismului, DA măsurilor corecte şi eficiente!

În Senat se votează, astăzi, pe repede înainte, o serie de proiecte de lege importante, care oferă facilităţi în vreme de criză, dar fără o analiză atentă, fără un studiu de impact şi fără criterii clare. Parlamentarii USR au depus amendamente la toate proiectele şi au argumentat măsurile propuse.

Proiectele care sunt astăzi programate la vot vizează de la scutiri de la plata chiriei la plafonarea preţurilor medicamentelor şi a alimentelor, de la suspendarea plăţii ratelor la amânarea plăţii contribuţiilor şi a facturilor de apă, energie, gaze, salubritate, servicii de telefonie, internet, cablu TV, etc.

Facilităţile ar urma să se acorde de-a valma, şi persoanelor fizice şi celor juridice, şi celor afectaţi şi celor neafectaţi de criza provocată de noul coronavirus, pentru că, în esenţă, partidele care le susţin nu vor măsuri cu adevărat eficiente, ci doar să aibă cu ce să se laude pe diferite posturi tv şi alte canale media.

Distribuirea fără identificarea clară a nevoilor riscă să secătuiască rapid resursele limitate pe care le avem la dispoziţie. Astfel, într-un timp scurt riscăm să nu mai putem ajuta pe nimeni.

USR a propus, încă de la început, să fie respectate două principii în această perioadă de criză:

– Cu toţii trebuie să strângem cureaua în această perioadă de criză.

– Ajutoare ţintite, să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ele.

Pe de o parte, USR propune să fie ajustate cheltuielile în sectorul bugetar, prin impozitarea cu 90% a pensiilor speciale aflate în plată, impozitarea cu 90% a veniturilor de la stat care depăşesc salariul preşedintelui României, stoparea imediată a aşa-ziselor programe de investiţii, falimentare în fapt, gen PNDL, adică puşculiţa pentru primari. Pe termen mediu, am propus reducerea numărului de parlamentari.

Pe de altă parte, USR propune sprijinirea celor cu adevărat afectaţi de criză: scutire de impozit de 830 de lei pentru fiecare salariat şi ajutor de criză de 830 de lei pentru fiecare angajat care şi-a pierdut locul de muncă de la 1 martie încoace. În acest fel, s-ar ajuta zona de servicii şi IMM-uri, unde costurile cu forţa de muncă sunt mari.

În ceea ce priveşte amânarea plăţii contribuţiei la asigurările sociale, noi am propus ca măsura să se aplice doar celor care au suferit o scădere a veniturilor de inimum 30%, iar plata să se poată face eşalonat, în următoarele 12 luni, fără dobânzi sau majorări. De asemenea, am propus instituirea unei bonificaţii pentru cei care plătesc la timp contribuţia de asigurări sociale.

Populismul ne-a făcut extrem de rău până acum, dovadă starea economiei după trei ani de guvernare PSD. Suprapus pe o criză, populismul poate fi fatal. USR nu vrea să intre în competiţie cu celelalte partide în această perioadă, ci să ajute autorităţile să ia cele mai bune măsuri pentru oameni pe termen scurt, mediu şi lung.