OPINII

Nu pot accepta oameni care nu fac deosebirea între falsul conservatorism dughinisto-vadimisto-pravolslavnic și ethosul unui compatriot educat în Occident

Autor: Teodor Baconschi

Există în lista mea și oameni care sunt convinși că sunt un hardliner conservator, ultra-ortodox, naționalist, xenofob, anti-occidental.

Ei își hrănesc iluzia asta cu anumite reflexe ale conservatorismului meu real, care e pro-european, filo-american, patriotic, anticomunist, elitist și (politic vorbind) creștin-democrat.

Când nu mă suprapun peste așteptările lor eronate, se apucă să dea like unora care mă insultă sau calomniază. Așa dispar și din lista mea.

Nu pentru că sunt intolerant, ci pentru că nu pot accepta oameni atât de stupizi și inculți încât să nu facă deosebirea între falsul conservatorism dughinisto-vadimisto-pravolslavnic și ethosul unui compatriot educat în Occident, inspirat de o serioasă experiență internațională și hrănit cu valorile culturale vechi-europene, deși se simte perfect integrat în era digitală.

Credeți că Ortodoxia – adică dreapta credință biblico-patristică, în straie liturgice romano-bizantine și tradiție canonică fixată la sinoadele ecumenice – presupune, în duhul adevărului său, următoarele atitudini sau convingeri?

1. Cine nu-i ortodox nu-i român.

2. Celelalte Biserici (adică 88% din lumea creștină) sunt decăzute din har și propagă erezii. Practic, doar ortodocșii (4% din populația globală) au dreptul și posibilitatea de a se mântui.

3. Occidentul e o sursă a răului moral și ne strică obiceiurile strămoșești curate, pline de virtute și sfințenie.

4. UE este o birocrație opresivă, anti-creștină.

5. Biserica și Statul au un destin comun. De ele depind esența și supraviețuirea neamului românesc. Prin urmare, orice regim politic e de la Dumnezeu și e sprijinit de BOR.

6. NATO este o organizație imperialistă, care ne strică relațiile cu frații noștri de credință din lumea slavă (mai ales Rusia).

7. Dacii erau monoteiști ”ante litteram” și au inventat toate trăsăturile eminente ale altor civilizații.

8. Ceaușescu a fost dictator, dar era foarte patriot. Dărâma biserici, dar îl cinstea pe Stefan cel Mare… Securitatea a lucrat și ea în interesul național, ferindu-ne de invazii și spioni trimiși să ne fure secretele industriale.

Mie unuia mi se pare că aceasta nu este Ortodoxie, ci național-comunism securisto-vadimist, cu miros de Dughin și potențial de distrugere a apartenenței noastre la civilizația euro-americană.

text preluat de pe pagina de facebook a autorului