ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Număr record de participanți la examenul pentru Rezidențiat

Un număr de 12.564 de candidaţi s-au înscris anul acesta la concursul de intrare în Rezidenţiat, organizat duminică, a informat Ministerul Sănătăţii.

Candidaţii vor concura pe 6.311 locuri şi posturi pe cele trei domenii de pregătire: 3.942 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 1.190 locuri pentru medicină dentară şi 1.087 locuri pentru farmacie, precum şi 92 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie.

„Este un număr record de participanţi, mai mare chiar şi faţă de anul trecut şi vom lua, împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, toate măsurile pentru organizarea eficientă în contextul epidemiologic actual. În luna octombrie, am suplimentat cu 439 cifra de şcolarizare pentru Rezidenţiat. Urez succes tuturor participanţilor la concurs şi îi asigur de tot suportul meu”, afirma ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, vineri, într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, pentru domeniul medicină, Ministerul Sănătăţii are posibilitatea să suplimenteze numărul locurilor în situaţia în care numărul candidaţilor promovaţi este mai mare decât cifra de şcolarizare iniţial anunţată.

La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, după aceeaşi metodologie, pe o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Vor fi prevăzute măsuri igienico-sanitare pentru protejarea candidaţilor, dar şi a personalului implicat în organizare: purtarea obligatorie a măştii medicale pe durata desfăşurării examenului, circuite distincte pentru intrare/ ieşire din sălile de concurs, măsurarea temperaturii la intrarea în săli, asigurarea dezinfectanţilor pentru mâini şi suprafeţe, alocarea unui număr mai mare de săli de concurs pentru asigurarea distanţării fizice, precum şi asigurarea unor săli speciale pentru candidaţii cu temperatură.

Accesul în clădirea de concurs este permis doar candidaţilor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ calificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, efectuat de un furnizor de servicii medicale autorizat, respectiv candidaţilor care fac dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară infectării cu SARS-CoV-2.

Toate informaţiile vor fi afişate pe site-ul www.rezidenţiat.ms.ro.

Pentru examenul de admitere în Rezidenţiat, ce va fi organizat duminică de către UMF „Carol Davila”, în Complexul expoziţional ROMEXPO din Capitală, s-au înscris 4.560 de absolvenţi ai Facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, cu 188 de candidaţi mai mulţi, comparativ cu sesiunea din 2020.

Candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore pentru a depune contestaţii. Acestea pot viza întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.

Agerpres