ACTUALITATE

Numărul “sclavilor” din UE este de peste un milion

Mai multe persoane au fost salvate din mâinile traficanților și a exploatatorilor de persoane în ultimul timp. Italia și-a dublat bugetul pentru salvarea persoanelor ținute în captivitate. O persoană a reuşit să devină coafeză. Alta croitoreasă. Alta secretară, sau bucărăreasă, spun oficiliatățile italiene, conform ziarului La Stampa. Noile vieți ale tinerilor (bărbaţi şi femei), dar și ale multor minori victime ale traficului de ființe umane au fost posibile datorită angajamentului guvernelor europene. Italia a contribuit şi ea, iar până acum au fost eliberați de această formă modernă de sclavie aproximativ 25 de mii de oameni. Rapoartele OIM estimează că numărul ,,sclavilor” din Uniunea Europeană este de un milion şi că anual, peste douăzeci de mii de persoane intră în sistemele de protecție și de asistență.

Datele au fost furnizate joi, în timpul conferinței care a avut loc cu ocazia celei de-a unsprezecea ediții a Zilei Europene împotriva traficului de ființe umane. Subsecretarul la Preşedinţia Consiliului, Maria Elena Boschi, care are mandat şi la Egalitatea de Şanse, observă: „În Legea Bugetului recent aprobată, Guvernul a pus la dispoziție resurse importante. În anul 2017, au fost alocaţi 22,5 milioane de euro pentru proiecte pe întreg teritoriul național și sperăm să putem confirma acest angajament și anul viitor, dar mai ales să avem fonduri care să ne permită să realizăm din timp proiectele”.

Angajamentul țării noastre în această problemă este demonstrat prin creșterea finanțărilor. Care practic s-au dublat, începând din 2016, când Italia a adoptat primul Plan Național de combatere a traficului, cu o durată de trei ani. Până în 2015 erau 8 milioane de euro pe an, sumă care a ajuns la aproximativ 15 milioane în 2016 (pentru a finanța 18 proiecte) şi la 22,5 milioane care au fost alocate în 2017 pentru 21 de proiecte.

Mai precis în 2016, în Italia au fost puse sub protecție 1.172 de persoane, inclusiv 111 minori. 81,4% sunt femei, cea mai mare parte fiind de naționalitate nigeriană (59,4%), română (7,4%), marocană (5,3%) și albaneză (3,6%). Activitățile în care sunt exploatate victimele traficului sunt prostituția, munca forțată și ilegală şi cerșitul. Pentru raportarea abuzurilor și exploatărilor există numărul verde 800290290.

sursa:http://www.lastampa.i2017/10/18/italia/cronache/litalia-raddoppia-i-fondi-per-combattere-questa-nuova-forma-di-schiavit-aq9Q2fzYqaovcXQyUhiQoI/pagina.html

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Predominant senin
Predominant senin
-1°C
Vânt: 4 km/h NE