ECONOMIC

NY Times: Regimul naționalist-populist al lui Orban Viktor aruncă cu bani în cluburile de fotbal și subfinanțează Sănătatea din Ungaria, spitalele ajungând în paragină, iar medicii emigrând cu miile

Prestigioasa publicație de peste Ocean, NY Times, face o radiografie dură a ce înseamă puterea Premierului Orban Viktor în Ungaria – pentru fotbal, mumă, pentru Sănătate, ciumă!

Jurnaliștii americani deplâng paragina din sistemul de Sănătate și dau de înțeles că Orban investește în stadioane și în fotbal, în general – desi echipele maghiare nu fac mari performanțe în competițiile europene – pentru că e mai ușor a fura bani din construirea unui stadion, decât din punerea la punct a toaletelor din spitale.

Spitalul Kutvolgyi din Budapesta

Bunăstarea de tip Orban a ajuns și la echipa de fotbal din satul copilăriei lui Orban…

La câteva zeci de metri de casa copilăriei sale din Felcsut, se înalță, maiestuos, stadionul de fotbal Pancho Arena. Acest stadion beneficiază de o clinică medicala de cel mai înalt nivel, de teren încălzit , de un muzeu și are peste 3800 de locuri, adică dublu față de populația din localitate.

Prin contradicție cu luxul arenei de fotbal, spitalul din regiune – susțin jurnaliștii americani – nu are toalete funcționale.

Orban a schimbat legislatia pentru a permite direcționarea, mai ales, spre fotbal a banilor de taxe și impozite dinspre mediul privat– 1,5 mld de dolari au ajuns la cluburi sportive în Ungaria, ca urmare a acestei legi. O sumă semnificativă – 83 milioane de dolari -a mers spre echipa din Felcsut, ”Puskas Akademia FC”, care e controlată de o fundație, al cărei co-fondator e Orban însuși.

Reprezentanți ai societății civile din Ungaria, cum este și Attila Juhasz, sugerează că există suspiciuni de corupție în jurul modului în care s-au cheltuit acești bani…Aceștia susțin că, din construcția de stadioane, este mai ușor de sifonat banii, decât din investițiile în Sănătate…

Statisticile arată ca aprox. 5000 de medici au emigrat, ca urmare a salariilor proaste și a condițiilor de lucru din spitale. Un medic din Spitalul Honved, care a și demisionat în semn de protest, susține că pacienții așteptau și 10 ore să fie tratați, din cauză că erau prea puțini angajați, în timp ce doctorii ajungeau să lucreze și 300 de ore pe lună.

De altfel, Orban a avut grijă ca Sănătatea să nu aibă portofoliu în Guvernul său – nu există un minister de resort.

Astfel, nu a mai avut cine să comenteze că banii merg la sport, în loc să meargă la Sănătate, un domeniu deficitar în țara vecină.

Transparency International a susținut că există certe suspiciuni de corupție în modul în care s -au cheltuit acești bani publici în sport. Într-un fel sau altul, pare că au ajuns tot la apropiați poolitici ai lui Orban – dintre cele 6 federații sportive eligibile pentru finanțare din banii guvernamentali, 5 erau conduse de colegi din FIDESZ de-ai Premierului Orban.

Finanțarea sportului cu bani publici mai avea un scop: crearea pentru liderii populiști, cum este Orban Viktor, a unui bazin electoral. Metoda cinică pâine și circ este caracteristică și altor populiști, de altfel, atât Bolsonaro, în Brazilia, cât și Salvini în Italia, au avut grijă să țintească această baza electorală…