ECONOMIC

O cetăţeancă germană a cumpărat peste 100 ha teren în Timiş

Gemuseland România, companie deţinută de Maria Doris Schlereth, cetăţean german, a cumpărat 107 hectare de teren arabil de la o familie din localitatea Jebel, judeţul Timiş, cu 3,3 milioane de lei (680.000 euro), arată datele publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, minister ce avizează tranzacţiile de peste 30 de hectare.

Terenul este împărţit în trei parcele, potrivit datelor publice, iar preţul mediu al unui hectar a fost de 30.800 de lei (6.400 euro). Solurile din judeţul Timiş sunt foarte fertile, iar un alt avantaj pentru care investitorii se uită să cumpere terenuri în vestul ţării este poziţionarea geo­grafică, fiind aproa­pe de graniţele cu alte ţări.

În ultimii trei ani, cele mai mari tranzacţii cu terenuri agricole au avut loc în judeţul Timiş, iar Petru Corvin Mateiu, un antreprenor român ce are circa 10.000 de hectare, a fost cel care le-a cumpărat. În 2019 el a cumpărat 420 de hectare în Ciacova cu 3,4 milioane de euro. De altfel, în anii anteriori el a mai cumpărat circa 400 de hectare în acelaşi judeţ.

Gemuseland România, companie ce are cod CAEN pentru închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing, a avut o cifră de afaceri de 2 milioane de lei în 2018, ultimul an pentru care există date disponibile, în scădere cu 25% faţă de anul precedent, iar profitul s-a redus aproape la jumătate, până la 1,2 milioane de lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

Compania a fost înfiinţată în 2008, în localitatea Liebling, din judeţul Timiş, iar Maria Doris Schlereth, administratorul acesteia, mai este acţionar şi în BHM Agro Land (28%), companie ce se ocupă, de asemenea, cu închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing, conform Confidas.ro, platformă de analiză a companiilor.